Oil pulling: Goed voor je gezondheid

Oil pulling is een natuurgeneeskundige remedie die voor het eerst is beschreven in de AyurVeda. Het heeft een zeer positief effect op de gezondheid van de mondholte en de daarin aanwezige tanden en kiezen. Is je mond schoon van ziekteverwekkers dan zal je vertering ook beter verlopen en belast je je lichaam niet met stoorzenders. Een ongezonde mond met ontstekingen is een zware belasting voor het lichaam. Het kan de gezondheid nadelig beïnvloeden.

Meerdere studies tonen de effectiviteit aan van oil pulling als detox. Het oilpullen werd van oudsher met kokos- of sesamolie gedaan. Deze oliën zijn uit zichzelf antibacterieel, antiviraal en schimmeldodend. Het gebruik van sesamolie vermindert onder andere de hoeveelheid Streptococcus mutans op zowel de tanden als in de plaque en in het speeksel. Bovendien onttrekt de olie toxinen uit de weefsels rondom de tanden tot de kaak aan toe. Daarvoor is het wel zaak om dagelijks 1 tot 2 keer te spoelen.

Zoals je ongetwijfeld weet is de mond de plaats waar de vertering start. Als de in de mond aanwezige enzymen niet goed functioneren dan kan dat een start zijn klachten. Weinigen staan stil bij het feit dat ook tanden en kiezen de gezondheid van organen kunnen beïnvloeden. Al begin twintigste eeuw werden collega-natuurgeneeskundigen zich bewust van de relatie tussen de mond en de kiezen en tanden met de rest van het lichaam. Het mag geen wonder heten dat als reactie op ons tegenwoordige voedingspatroon en het tekort aan micronutriënten (vitaminen en mineralen) onze tanden en kiezen het zwaar te verduren hebben. Niet voor niets is er dan ook een enorme hausse aan vullingen en beugels te zien, zelfs op oudere leeftijd. Als je er nog geen eentje hebt gekregen; je tandarts adviseert ze bij bosjes…
Er is helaas nogal wat mis met onze mondhygiëne.

Na het bestuderen van de boeken van Weston Price (tandarts) en meer recent het boek Vitamin K and the calciumparadox  staat het voor mij als een paal boven water dat het tekort aan micronutriënten verantwoordelijk is voor tandslijtage. Als negatieve klap op de vuurpijl poetsen de meeste mensen nog altijd met een tandpasta met fluoride, wat al in een kleine dosis neurotoxische vergiftiging kan opleveren. Om over een slechtere mondhygiëne nog maar niet te spreken. Versnelde afbraak van tanden en kiezen vindt plaats door het drinken van fruitsappen en suikerhoudende koolzuurhoudende dranken. Ook de lightproducten en alle bewerkte producten maken het de tanden en kiezen lastig omdat ze de zuurgraad in de mond veranderen. Hierdoor ontstaat tandsteen en versnelde erosie van tanden.

En goede mondhygiëne is van groot belang voor het in stand houden van de gezondheid en dat is meer dan poetsen en flossen alleen. Ik adviseer om minimaal 3x per week de mond te spoelen met een eetlepel olie en liever zelfs dagelijks. Bij ziekte en ongemak is 2x daags aan te bevelen.

Hoe gaat het in zijn werk?
De meest effectieve oil pulling wordt gedaan door het innemen van 1 eetlepel koudgeperste biologische kokosolie of sesamolie. Beweeg de olie door de mond gedurende maximaal 15-20 minuten. Daarna spuug je de olie uit en poets je je tanden. De beste manier is om de olie langzaam tussen tanden en kiezen te duwen en te zuigen. Het duwen en zuigen kan je afwisselen door kauwbewegingen te maken. Het is beter om niet te gorgelen met de olie want dat vergroot de kans op verslikken of kokhalzen.

De vetten in de olie beginnen de giftige stoffen uit het speeksel te onttrekken. Aangezien de olie rondgaat in de mond, langs tanden, tandvlees en de tong, blijft de olie toxinen absorberen en eindigt dan als een dikke, witte viscose drab. Als dat niet gebeurt, werk je de olie niet goed genoeg door je mond. Zodra de olie deze consistentie heeft bereikt, moet het worden uitgespuugd om te voorkomen dat de giftige stoffen worden geabsorbeerd. Dat kan soms al na 5 minuten! Je merkt het want de consistentie van de olie wordt voelbaar anders in de mond. Na de oil pulling kun je je tanden goed poetsen en een tongschraper gebruiken om de tong extra reinigen.

Welke olie?
Kokos- en sesamolie zijn de beste oliën om te gebruiken, liefst biologisch. Doe oil pulling het liefste ’s morgens op een nuchtere maag voor het ontbijt. Terwijl je met oil pulling bezig bent kun je andere dingen doen om de tijd effectief te besteden, zoals douchen, aankleden, ontbijt klaarmaken, scheren, make-up aanbrengen, krant lezen, et cetera. Neem voor het pullen eerst een glas water om goed speeksel te kunnen vormen. Speeksel is belangrijk voor een juiste pH-balans. Spoel de mond na oil pulling goed schoon met wat water en neem daarna een glas water met wat citroensap. Belangrijk is om niet je tijd vol te maken tot het maximum, maar om zo lang door te gaan tot je ziet dat het wit is geworden of totdat je voelt dat de consistentie is veranderd in een dikke, witte viscose drab.

Reacties
Als je gif onttrekt uit je lichaam dan voel je dat als ongemak, pijn en meer specifiek voor de mondholten: slijm uit de kaakholten, koorts, vermoeidheid, rusteloosheid, hoofdpijn, misselijkheid, overgeven, diarree, huiduitslag, en dergelijke. Bestaande klachten kunnen tijdelijk verergeren en oude klachten kunnen zelfs kortdurend terugkeren. 
Bij weinig klachten kun je na een paar dagen al verbetering bemerken. Bij de ernstigere ziekten kan het een aantal maanden tot soms wel een jaar duren voordat er verbetering optreedt. Voor acute kwalen wordt minimaal een week tot veertien dagen geadviseerd. Bij chronische klachten een aantal maanden tot een jaar. Wanneer je klachten zijn verbeterd kan je bijvoorbeeld 3 keer per week preventief spoelen.

Voordelen
Bruce Fife heeft een heel boek hieraan gewijd en gaat dan ook wat verder in de lijst van aandoeningen en klachten waarbij je baat hebt als je oil pulling toepast. Hij benoemt: hoofdpijn en migraine, tandpijn, eczeem, opvliegers, allergieën, bronchitis, trombose, PMS, spijsverteringsklachten en maagzweren. Het verbetert de functie van de darmen en heeft een gunstige invloed op hart, nieren, longen, lever en bloed. Met meer energie als resultaat. Zenuwen worden sterker, spieren en gewrichten worden beweeglijker en het kan een hoge bloeddruk helpen normaliseren. Sommige mensen melden een verbeterd zicht. De huid wordt gunstig beïnvloed en acne vermindert. Het zou werken tegen gevoelige tanden, ontstoken en/of bloedend tandvlees, aften en slechte adem. Het helpt het lichaam te ontgiften van schadelijke metalen en organismen en het remt ontstekingen.

Laatste tip
Als je met kokosolie spoelt is het belangrijk dat je de olie na het spoelen niet in de wasbak uitspuugt, maar in de afvalbak. Onder de 24 graden stolt kokosolie namelijk en kan het op den duur de afvoer verstoppen. Wil je weten hoe het met jouw mondgezondheid staat? Boek dan nu een consult dan meet ik met behulp van de cyberscan (bioresonantie) alle systemem in je lichaam door, inclusief de staat van tanden en kiezen