Oxidatieve stress, de basis van veroudering?

Wie mijn eerdere blogs heeft gelezen over microcirculatie en Bemer herinnert zich vast nog wel de uitspraak uit de Chinese geneeswijzen. De Chinese kruidenleer stelt onomwonden: je gaat uiteindelijk  dood aan twee (oor)zaken; Het verbruiken van voor-ouderlijke energie tot nul en……. bloedstilstand. Om dat laatste te voorkomen vertelt elke dokter en therapeut aan zijn patiënten: beweeg meer of in als je bij mij komt; zorg ervoor dat je microcirculatie op orde blijft met wandelen sporten of met behulp van de Bemer. Maar het versterken of verrijken van je voorouderlijke energie is misschien nog een beetje belangrijker. Je voorouderlijke energie uit zich in je metabolisme. Je celdeling en de verbranding in de cel. Daar zijn mineralen nodig voor de biochemie en die mineralen regelen het voltage van de cel. De mineralen zijn de actieve bestanddelen van enzymen.

Oxidatieve stress
In het volgende artikel wil ik je kennis laten maken met de term oxidatieve stress. Oxidatieve stress is zoiets als de ‘verroesting’ van het lichaam. Dit proces gaat sneller na je 40ste en is de hoofdoorzaak van veroudering. Door verroesting kopiëren onze cellen zich minder snel en minder goed en bij de meeste mensen is het ouder worden zichtbaar zodra ze de 40 zijn gepasseerd. Je zou zelfs aan de hand van je huid kunnen bepalen hoe goed de verbranding in de cellen aan de binnenkant plaatsvindt.
Overigens hoef je je niet druk te maken. Ik heb een paar excellente meetinstrumenten voor handen die dit kunnen bepalen. Verroesting is geen prettige term; Het doet mij denken aan een schip dat roest onder invloed van zeewater. Als zoiets in mijn lichaam zou gebeuren zou ik niet blij worden. Helaas is het een proces dat je niet voelt, ziet of ruikt. De effecten op je lichaam zijn er wel degelijk maar secundair. Denk eens aan hoofdpijn na teveel drank of medicatie. De hang naar meer suiker en vet omdat je eigenlijk te moe bent door de haast in je leven. Het feit dat je niet elke ochtend soepel je bed uitspringt om kwart over 6, maar eerder last hebt van stijfheid, pijn en andere ongemak.

Roest
Je lichaam wordt ouder en de vitale onderdelen zoals hart, lever, darm, huid, longen en brein ‘roesten’ weg, verdorren vanwege tekort aan vocht en elektrolyten. Door gebrek aan aandacht ontwikkelen zich klachten. Aan het einde van die route staan de bekende en zeer ongezellige ziekten te wachten die bekend staan onder de verzamelnaam welvaartsziekten. Doodsoorzaak nummer 1 in Nederland en de rest van de westerse wereld: tumoren en aandoeningen (lees ontsteking = roest!) van hart en bloedvaten. Om het rijtje compleet te maken voor het overzicht denk aan COPD, MS, psoriasis, Parkinson, ALS, nierfalen en diabetes.

Alle bovenstaande ziekten en klachten hebben een gemeenschappelijk proces waardoor de klacht of aandoening zich verder kan ontwikkelen. Dat proces heet oxidatieve stress. Om dit proces goed te begrijpen neem ik je even terug naar de basis van het lichaam. Ons lichaam bestaat voornamelijk uit de volgende 4 elementen: Koolstof, zuurstof, waterstof en stikstof. De overige mineralen zoals calcium, silicium, magnesium, zink zijn de mineralen waarmee de chemische reacties in het lichaam plaatsvinden. Daar is weinig voor nodig wat maakt dat ze qua hoeveelheid ten opzichte van de eerste vier zwaar in de minderheid zijn. Zuurstof is het meest reactief, gevolgd door waterstof. Stop je die twee bij elkaar dan krijg je water ( H2O) dat neutraal is. Daarvan hebben we genoeg. In een stelsel van ruwweg 100 000 kilometer stroomt bij benadering 6 liter water in de vorm van bloed. De werkelijke verbranding vindt plaats in de cellen met behulp van elektronen.

Radicalen en elektronen
Wie eerder iets gelezen heeft over straling weet dat het lichaam elektrisch is geladen en dat het aantal elektronen in een molecuul bepaalt of een reactie goed dan wel slecht kan verlopen. Denk even aan de aloude magnetiseur of aan je chi kung leraar. Beiden geven je energie en die energie bestaat uit extra elektronen die het lichaam vitaliseren. Een belangrijk onderdeel van gevitaliseerd water zijn de structuur met extra elektronen.

Er vindt in de cellen een continue opbouw en afbraak plaats. Dit wordt wel de cel verbranding genoemd en bij verbranding komen afvalstoffen vrij. Je lichaam heeft een interne afvalreinigingsdienst en zolang deze goed functioneert blijven we jong van lichaam en je geest mag je zelf jong houden. Het lichaam ruimt afvalstoffen op met behulp van enzymen. Zonder deze enzymen heeft je lichaam extra veel antioxidanten nodig om toch nog iets te kunnen opruimen.

Antioxidanten zijn intussen wel ingeburgerd. Wie kent niet vitamine C. Een belangrijke antioxidant die antiviraal en antibacterieel is. We kunnen als één van de weinige diersoorten niet zelf vitamine C maken en zijn daarvoor afhankelijk van groenten en fruit waar het wel in zit. Vitamine C zit als conserveringsmiddel in veel producten en dient daar hetzelfde doel als in je lichaam: Ervoor zorgen dat bacteriën en virussen het proces van verroesting niet gaan versnellen of doen opvlammen. Gebeurt dit wel dan spreken we van het teveel hebben van vrije radicalen. Vrije radicalen zijn moleculen met een ongepaard elektron. Alle goede dingen zijn met zijn tweeën en een vrije radicaal reageert (oxideert) op zijn omgeving en om bij de beeldspraak te blijven; dan krijg je roest.

Antioxidanten
Het lichaam heeft dus enerzijds antioxidanten nodig zoals vitamine C, vitamine E, zink, selenium en de minder bekende Q10. Deze zijn te vinden in vette vis, pijnboompitten, broccoli, knoflook en ui om er een paar te noemen. Anderzijds produceert het lichaam zelf in de lever drie stoffen met een sterke enzymwerking. Dat zijn gluthation, katalase en super oxide dismutase (SOD). Deze drie zijn lichaamseigen stoffen en vangen per enzymatische moleculaire reactie even een miljoen(!) vrije radicalen weg. Ter vergelijking; vitamine C loopt 1 op 1 dat wil zeggen. 1 molecuul vitamine C kan 1 vrije radicaal vangen. Wie slim is zorgt dus dat zijn lever optimaal blijft functioneren en daarmee ook de rest van de cellen in het lichaam. Elke cel kan met behulp van deze stoffen de oxidatieve stress verlagen. Dat is hard nodig ook, zodat deze in alle vrijheid de verroesting kan tegengaan.

Het effect van vrije radicalen
Vrije radicalen zorgen voor een verkeerde verbranding waardoor meer afvalstoffen worden geproduceerd waarvan je dan maar moet hopen dat het lichaam dit kan afvoeren. Denk hierbij aan stoffen als water peroxide en -loog (OH-). De anti-oxidatieve enzymen zijn de katalysatoren die deze stoffen onschadelijk helpen maken. Daarnaast zorgen vrije radicalen voor DNA schade in de cel, de celwand, de organellen in de cel en de mitochondriën; de energiefabriek van de cel. Dit is een belangrijke bron van tekorten in de cel en kan uiteindelijk tot wildgroei leiden die we kennen als tumorvorming.

Zuurstof is noodzakelijk voor elke vorm van verbranding. Bij elke verbranding komen er vrije radicalen los. Aan de ene kant is dat de roest op het schip, aan de kant van het lichaam heet dat lactaat (melkzuur) wat als afvalstof moet worden afgevoerd. We kunnen niet zonder, maar ook niet met. Dit reactieve goedje is een bedreiging voor de gezondheid vooral na je 40e. Het vervelende is dat er steeds meer vrije radicalen in ons leefmilieu komen. Denk daarbij aan straling, fijnstof, radioactiviteit, synthetische stoffen, zware metalen, tabaksrook en stress. Deze laatste is iets wat we zelf aantrekken of kunnen versterken. Stress kost direct antioxidanten dus na een stressvolle periode is aanvulling hiervan een must.

Wat gaat dit oplossen?
Ik kan wel leuk een probleem schetsen maar prettiger is als er een mogelijkheid is dit te verbeteren. De laatste drie maanden van 2018 waren voor mij gewijd aan het bestuderen van dit onderwerp in alle mogelijke facetten. Mijn enthousiasme kent geen grenzen en in mijn nieuwsbrief heb je dan ook kunnen lezen van een nieuw meetinstrument en waterstofgas in de vorm van een nieuwe therapie in de praktijk.
Waterstofgas is de sterkste antioxidant die we kennen. Hij is “slechts” 175x sterker dan vitamine C. Waterstof (H2) is een molecuul dat selectief toxinen selecteert en afvangt door zich elektronisch ermee te verbinden en op te lossen met zuurstof. Hierna verlaat de gifstof ingepakt in water het lichaam via de darm of de blaas.

Ik dacht dat ik er toen wel was maar nee, een waardevolle aanvulling diende zich vlak daarna aan. Er is een nieuw middel op de markt dat de eerdere genoemde werkzame stoffen in de lever en de rest van de cellen zeer sterk verhoogd.

Dit middel of eerlijk gezegd deze samenvoeging van bekende kruiden in een zeer lage dosering (less is more) kan katalase met 30% verhogen SOD met 40% en Glutathion zelfs met 300%. Dat zijn indrukwekkende cijfers met wetenschappelijke onderbouwing. De drie bovengenoemde stoffen worden in de lever gemaakt als deze gezond is en er voldoende mineralen aanwezig zijn.

Dit in combinatie met waterstof is een ijzersterke formule die gezondheidsschade aan de DNA en cellen kan repareren. Welk effect dit heeft op ernstige aandoeningen mag je zelf bedenken. Het zijn twee zaken die de oorzaak van het probleem aanpakken, niets onderdrukken en in veel gevallen tot een verandering brengen. De patiënten die het inmiddels gebruiken zijn er niet mee gestopt uit eigen overtuiging. Het is namelijk geen medicijn maar gewoon voeding. Wat mij weer terugbrengt bij de wortels van de natuurgeneeskunde samengevat in de woorden van Hippocrates: Eet uw drinken en drink uw voedsel.

Ik zou eraan toe willen voegen: Test alles en behoudt het goede.