bijnieruitputting

Wat is bijnieruitputting?

Bijnieren zijn belangrijke organen, liggen als kapjes bovenop de nieren en worden beschermd door de ribben. Samen met de schildklier zorgen ze voor de energiehuishouding in het lichaam. De naam ‘uitputting’ is in dezen wat ongelukkig gekozen. De juistere term zou zijn Adrenal Fatigue of bijniervermoeidheid.

Vaak worden klachten gelinkt aan ‘ouder worden’; haaruitval, brosse nagels, krachtverlies van de spieren. Toch is dat niet helemaal terecht. Het is eigenlijk een signaal van tekorten. Omdat de bijnieren regulators zijn van je energie, merken zij het eerst dat er tekorten ontstaan en dat de elektrische lading van de cellen achteruit gaat. Hierdoor moeten zij harder werken en ontstaan oplopende klachten die een uiting zijn van oververmoeide bijnieren. Wie regelmatig moe is zou de test moeten invullen om te kijken of de bijnieren hierbij een rol spelen.

Wat is de oorzaak?

  • vaccinaties en antibioticagebruik
  • gebruik van geraffineerde suikers en het meerdere keren per dag eten van graan, rijst, mais en aardappel. Hierdoor ontstaat een slechte of zwakke vertering (alle kinderen en de meeste volwassenen hebben hier last van!)
  • elektrosmog en straling
  • parasieten en de aanwezigheid van zware metalen
  • Candida albicans en een disbalans in de darmflora
  • pilgebruik
  • alcoholgebruik (meer dan 2 consumpties per dag)
  • bepaalde ontstekingsremmende medicatie en alle verdovende middelen zoals lidocaïne en narcose

Kan ik er wat aan doen?

Als je echt in een uitputtingsfase bent beland, moet je nauwkeurig de weg eruit weten te vinden. Dit vergt aandacht, structuur en verantwoordelijkheid. Je kunt dan niet meer ‘even een knop omdraaien’, hoe graag je dat ook zou willen. Regelmaat, voeding en mogelijk supplementen zijn essentieel. Laat je daarom goed adviseren.

Hoe zit dat nu precies

Volgens de Chinese geneeswijze zorgen de nieren en bijnieren voor de basisenergie in het lichaam.
Als deze ‘op’ is gaat het lichaam dood. De bijnieren reageren bij uitstek op stress met de aanmaak van adrenaline, cortisol en noradrenaline. Dit zijn hormonen die de rest van je lichaam in de ‘vecht-en-vlucht’ modus zetten, maar die ook voor de nodige ontspanning moeten zorgen.

Wanneer de balans zoek is, lijd je aan lichte tot zware nervositeit en kun je slecht ontspannen. Je slaappatroon wordt nadelig beïnvloed en als bijkomend nadeel raken je bijnieren steeds zwaarder belast, met vermoeidheid tot gevolg. De bijnieren worden op hun beurt weer aangestuurd door de hypofyse. Dat maakt dat de oplossing niet altijd alleen lokaal moet worden gezocht maar in relatie tot de rest van het lichaam moet worden bekeken.

Functioneren de bijnieren minder goed dan is er vaak iets mis met de mineralenhuishouding. Dat kan ik aantonen tijdens een consult en dan zijn kruiden en supplementen ondersteunend in het genezingsproces.

Beter in balans, meer energie na zoveel jaar ellende. Zin om weer te gaan werken. Ik voel mij niet meer belemmerd door te weinig energie

– M. Kurk

Meer reviews lezen?