lekkende darm

De lekkende darm

Je darmstelsel is van groot belang voor de gezondheid van je lichaam en geest en er gebeurt meer dan voedselvertering alleen. Een goed werkende darm zorgt voor 80% van de immuniteit en omdat zonder goede vertering de rest van het lichaam tekort komt, regelt ongeveer 6 kilo bacteriën de vertering.

Bij het lekkende darm syndroom (LDS), of in het Engels ‘Leaky Gut Syndrome’, zijn de nauwe poriën (tight junctions) die tussen de cellen in de darmwand lopen, vergroot omdat ze beschadigd zijn door te veel giftige stoffen afkomstig van graan, gepasteuriseerde zuivel, bonen en maïs. Hierdoor komen verteerde voedingsstoffen (anti-nutriënten), toxines, bacteriën en virussen in het bloed. De lever kan deze belasting vaak niet meteen uitfilteren waardoor het neerslaat in het bindweefsel en bij organen zoals de longen. Veel huid- en longproblemen zijn hierdoor terug te voeren op een slecht functionerende, lekkende, darm.

lekkende darm

80% van jouw immuniteit wordt dus gevormd en is aanwezig in de dunne en dikke darm. De dunne darm is sterk geplooid om zoveel mogelijk voedingsstoffen af te kunnen geven aan het bloed. Als je de plooien van je dunne darm plat uit zou leggen, beslaat dit een oppervlak zo groot als een tennisveld. Via de wand van de dunne darm worden de verteerde voedingsstoffen opgenomen in het bloed. Is de doorstroom van verteerde voeding in je dunne darm niet goed, dan blijft dit te lang in de plooien van de dunne darm achter. Dit gaat rotten en gisten waardoor de darmwand ontsteekt en de nauwe poriën aantast. Door de vergrote tight junctions komen óók deze giftige stoffen in het bloed. Verzuring, vrije radicalen, tekort aan zuurstof en een gebrekkige microcirculatie zetten de deur open voor ziekmakende virussen en bacteriën.

Wat is de oorzaak?

 • vaccinaties en gebruik van antibiotica
 • veelvuldige inname van geraffineerde suikers
 • meerdere keren per dag graan, rijst, mais, ongefermenteerde bonen en aardappels eten
 • elektrosmog en straling
 • parasieten en de aanwezigheid van zware metalen
 • een teveel aan candida en een disbalans in de darmflora
 • pilgebruik
 • alcoholgebruik
 • bepaalde ontstekingsremmende medicatie, verdovende middelen zoals lidocaïne en narcose

Kan ik er wat aan doen?

Je kunt er gelukkig wat aan doen! Lekkende darm syndroom ontwikkelt zich langzaam en heeft veel impact op je gezondheid. Je merkt dus vrij snel dat er iets aan de hand is. Het gaat erom dat je de symptomen herkent en dat je daarnaar handelt. Met name de koude inflammaties -de ontstekingen zonder veel symptomen, maar die wel je weerstand onderuit halen- zijn op langere termijn schadelijk. LDS herstelt zich met juiste voeding, supplementen en herstel van de elektrische lading in de cellen. Ik kan je hierbij helpen zodat jouw darm weer de basis is van een gezond lichaam.

 1. Het ontladen van ongewenste spanning
 2. Het teruggeven van relativeringsvermogen
 3. Het afstand nemen van gedachten en gevoelens die dominant aanwezig zijn
 4. Het uitschakelen van onbekende en ongewenste angsten en dwanggedachten

Hoe zit dat nu precies?

lekkende darm

LDS is een langzaam voortschrijdend proces dat ontstaat door een verkeerd voedingspatroon in combinatie met onvoldoende of onjuiste beweging en stressfactoren. De verkeerde stoffen die hierdoor in het bloed komen, kunnen zelfs een auto-immuunreactie in het lichaam veroorzaken. Dit gaat vaak gepaard met infecties in het algemeen, allergische reacties, verteringsklachten, hoofdpijn, spierpijn, acné, eczeem, stemmingsstoornissen en vele andere klachten.

Omdat beschadigde cellen geen of onvoldoende enzymen aanmaken gaat de algehele vertering achteruit en verstoort de opname van essentiële mineralen en vitaminen. Deze disbalans verzwakt het immuunsysteem en verstoort andere systemen, zoals het hormonale systeem. De lever is het eerste orgaan dat te maken krijgt met afvalstoffen en het eerste systeem dat ermee moet dealen is het lymfatisch systeem. De lever moet harder werken om de gifstoffen op te slaan en onschadelijk te maken. Dit kan op termijn termijn leiden tot steenvorming in de lever.

Als de lever de toxines niet direct uit het bloed kan halen, zwerven sommigen door het lichaam, met het gevolg; verzuring van spieren en het onderhuidse bindweefsel raakt verzadigd met gifstoffen. Lekkende darm syndroom wordt niet altijd (h)erkend door de westerse wetenschap. Dat betekent niet dat het niet bestaat. Integendeel. Veel gezondheidsklachten zoals hieronder beschreven, worden verkeerd gediagnosticeerd. Patiënten raken gefrustreerd over het gebrek aan erkenning van hun klachten en het uitblijven van herstel. De Chinese geneeswijze kent deze pathologie -onder een andere omschrijving- wel en behandelt mensen met kruiden en een ander voedingspatroon.

Candida en antibiotica vormen de grootste oorzaak van het lekkende darm syndroom. Ze gaan gelijk op met het vaak eten van graanproducten en geraffineerde suikers. Belangrijke darmflora kan niet op tegen de antibiotica en de gifstoffen die in graan zitten. De darmbacteriën zijn zo bezig rotting en gisting in de hand te houden, dat de groei van bepaalde soorten gist en de schimmels -waaronder candida- niet langer beteugeld kan worden.

Ik ben zeer tevreden. Nu na drie behandelingen met de cyberscan en wat aanpassingen in mijn voeding voel ik mij echt goed. Mijn darmen geven geen klachten meer, mijn huid is rustig, glad en vertoont geen jeuk meer. Het lijkt erop dat ik scherper kan zien. Ik zweet weer normaal en behalve nog wat emoties die ik moet verwerken heb ik sterk het gevoel op de goede weg te zitten.

– G.Z. kampen

Meer reviews lezen?