Neurotransmitters

Weleens gehoord van prozac, oxazepam, citrolapram en andere medicijnen die eindigen op “am”? Het zijn bekende middelen die ingezet worden bij depressie, angsten, overprikkeldheid, slapeloosheid en oververmoeidheid. Ze vallen in drie categorieën in te delen: Benzodiazepinen, SSSR’s (serotonine heropnameremmers) en de tricyclische antidepressiva. Veel interessanter is dat deze medicijnen ingrijpen op een zeer delicaat systeem in je lichaam: Die van de neurotransmitters.

Neurotransmitters zijn korte peptiden die als signaalstoffen dienen in de zenuwbanen. Aan de neurotransmitters zijn de hormonen verbonden. Ook dat zijn eiwitten die bestaan uit verschillende aminozuren. De vier belangrijkste neurotransmitters zijn dopamine, acetylcholine, GABA en serotonine. Hierna vind je een overzicht op welke manier deze stoffen je lichaam en je gedrag beïnvloeden.

stress

De test

Sommige artsen, zoals de bekende arts Braverman, beweren dat je neurotransmitterprofiel iets is wat je bent, ik beweer het tegenovergestelde: Je bent het niet maar je hebt een conditie door een teveel of te weinig van de ene of de andere neurotransmitter en die kan veranderen.

Een neurotransmitter profiel is te maken aan de hand van een aantal stellingen en geeft weer hoe je NU bent. Lifestyle, voeding, beweging en suppletie zijn zaken die je allemaal zelf ter hand kunt nemen. Daarmee is het mogelijk om je conditie te verbeteren bij vermoeidheid en klachten als overprikkeldheid door straling of toxinen, of door je  leefomstandigheden aan te pakken.

De test is via een mail bij mij aan te vragen en vormt een integraal onderdeel van mijn natuurgeneeskundige aanpak. Na het eerste consult zal ik je vragen deze in te vullen. De test bestaat uit zo’n 300 stellingen. De uitkomst van de Neuro4-profieltest geeft weer hoe je functioneert, hoeveel je zou kunnen presteren en nog belangrijker: het herstelvermogen van je lichaam.
Behalve een test met stellingen kan ik je neurotransmitters ook meten via een haaranalyse Dan weet je ook meteen je tekorten op het gebied van mineralen, vitaminen en aminozuren.

Om welke stoffen gaat het?

De test maakt duidelijk in hoeverre de stoffen dopamine, acetylcholine, GABA en serotonine in je lichaam aanwezig zijn. Dopamine en acetylcholine kun je vergelijken met het gaspedaal in je auto. Dopamine zorgt voor een goed voltage (spanningsboog) in je hersenen en zenuwbanen. Hoe meer je ervan hebt des te rustiger en zelfverzekerder je je voelt. Je stelt niets uit maar doet iets meteen. Je reageert adequaat op stress en je kunt presteren ongeacht welke situatie.

Acetylcholine Is je tweede gaspedaal en bepaalt de trefkracht. Met andere woorden je richt je aandacht op het maken van een tekening of op het houden van een goed gesprek, of op het leren uit een boek en acetylcholine bepaalt hoe lang je je concentratie kunt volhouden en daarmee een resultaat kan bereiken.

Als er twee keer een gaspedaal in je lichaam zit dan heb je ook minstens twee keer een rem nodig. De eerste rem is GABA (gamma amino butryc acid). Genoeg GABA zorgt voor balans in je hoofd en je lichaam. Het zorgt voor een goede prikkelverwerking en geeft je de mogelijkheid om lekker in te slapen en door te slapen.

Serotonine is de tweede rem en zorgt voor herstel. Serotonine bepaalt je ritme. Als je uit je ritme gaat (blijf eens 24 uur wakker of bij een verhuizing, stress op je werk enzovoorts) dan kost het tijd om er weer in te komen en is meestal je humeur die er het eerste onder te lijden krijgt. Wie ’s ochtends moe en/of sacherijnig opstaat heeft een tekort aan serotonine gehad. Hierdoor is er te weinig melatonine aangemaakt en een tekort aan groeihormoon ontstaat bij het uitblijven van diepe slaap.

Voorbeeld

Hieronder vind je een score van een sporter met een blessure, wiens herstelvermogen te laag is en wiens prestatievermogen nog best goed is te noemen.

In het tweede plaatje zie je zijn uitslag na vier maanden suppletie, lifestyle-aanpassingen en aangepast eten. Te zien is dat alle scores omhoog zijn gegaan, maar vooral prestatievermogen en herstelvermogen zijn enorm toegenomen. Hij was inmiddels blessure vrij.

 

Zelf doen?
Vul het contactformulier in en bestel een haaranalyse. Je krijgt dan van mij een mailtje met een word bestand waarin staat uitgelegd wat je daarvoor moet doen en hoe je het haar kunt opsturen. Meer lezen over hoe een haaranalyse in zijn werk gaat kan hier.