Voedselintoleranties. Weet wat je eet, ik kan het voor je meten
Binnen het programma van de Cyberscan is het mogelijk om aan te geven wat je wel en wat je niet het beste kunt eten. Overigens volg ik tegenwoordig de richtlijnen zoals deze door Dr. Gundry zijn opgesteld. De reden daarvoor is dat ik hiermee tot nu toe de grootste positieve veranderingen heb gezien bij patiënten. Ik raad daarom standaard aan om het boek: “De plant paradox” te lezen van zijn hand. Er bestaat geen superdieet dat alle gezondheidsproblemen oplost, maar met zijn aanpak boek je altijd vooruitgang.
Een belangrijke vraag voorafgaand is: Stop je je vol met voeding of met ‘vulling’? Kijk even naar het plaatje met de ‘cravings’ en wat daar de oorzaak van kan zijn. Gelukkig staan er betere alternatieven achter. Er zijn ook mensen die erg letten op wat ze eZin inten en toch aankomen. Dat is niet omdat ze zo slecht eten maar vanwege epigenetica (zie hieronder), teveel aan verkeerde mineralen en tekort aan essentiële mineralen als magnesium, calcium, zink en silicium. Hetzelfde gaat op voor mensen die geen grammetje aankomen, al eten ze zich de gehele dag ongans.
Ik adviseer dan ook geen dieet, wel een eetpatroon. Een dat door bepaalde aanpassingen specifiek voor jou geschikt is terwijl het erg lijkt op het eetpatroon van iedereen. Voeding neemt een belangrijke plaats in tijdens mijn consulten.
Goede voeding is de basis voor herstel. Wie nog frisdrank drinkt en eet uit zakjes, pakjes, blikjes en potjes, weet dat hij voorbewerkt, voorgekookt en geconserveerd voedsel eet. Conserveren betekent bewaren voor de toekomst. Het mag dus niet worden aangetast door bacteriën. Laat je nou juist bacteriën nodig hebben om je voedsel te verteren. In een notendop is dit het probleem en daarom gelden enkele vuistregels
Vuistregels
- Hoe zieker je bent, des te strikter zou je voedingspatroon moeten zijn.
- Eet liefst zo onbewerkt mogelijk, ook rauw.
- Kook, wok of stoom voornamelijk. Bij andere bereidingswijzen verlies je teveel mineralen, vitaminen en enzymen.
- Zorg voor voldoende proteïnen.
- Eet de juiste vetzuren. Slechte vetten ‘plastificeren’ het celmembraan waardoor je je voedsel niet meer goed opneemt. Dit is dé reden voor Westerse ondervoeding die weer leidt tot ‘welvaartsziekten’.
Auto-immuniteit, allergie, infecties, enzovoorts hebben allemaal een link met voeding omdat voeding bepaalde genen ‘aan’ en ‘uit’ kan zetten. Epigenetica doet hier voortdurend uitgebreid onderzoek naar.
Epigenetica
Epigenetisch bekeken zorgen veel factoren er mede voor dat mutaties plaatsvinden. Eén daarvan en de meest zichtbare is veroudering. Dit proces kun je niet geheel stoppen. Maar jij kent vast ook jong lijkende kwieke oude mensen en oud lijkende krakkemikkige jonge mensen. Dat heeft een reden, en kennis van de epigenetica brengt je dat inzicht. Genen reageren op hun omgeving. Je kent vast het spreekwoord: “waar je mee omgaat word je besmet.” Dat geldt voor mentale en fysieke zaken. Iemand die zijn hele leven rookt en veel in de zon zit, gaat er anders uitzien dan iemand die dat niet doet. Wetenschappelijk onderzoek met identieke tweelingen bewezen dit onomstotelijk.
Dat betekent dat elke klacht in principe omkeerbaar is. Met symptoombestrijding red je dit niet. Je moet hiervoor de hele mens aanpakken en je versterkt daarnaast zijn of haar omgeving.