Beter slapen: dit kun je zelf doen

Lekker slapen? Het kan wel

Een diepe slaap geeft het lichaam rust en geeft het de mogelijkheid werk te doen waar het overdag niet aan toe komt. Slapen is erg belangrijk en er zijn veel mensen die last hebben van slapeloosheid. Slecht slapen ligt heel vaak aan een verstoring van de neurotransmitters. Je kunt hiervoor bij mij een test doen om te zien welke neurotransmitters uit evenwicht zijn.
Hieronder volgen eerst algemene tips om beter te slapen. Je zou ze kunnen zien als de ‘algemene voorwaarden’ voor lekker slapen. Daarna volgen een aantal meer specifieke adviezen voor een betere slaap. 

beter slapen

Maar allereerst wil ik je vragen of je weleens snurkt of met een droge mond wakker wordt. Als dat het geval is adem je door je mond, iets wat de slijmvliezen uitdroogt, zuurstofopname vermindert en de deur openzet voor slechte bacteriën.

Je hebt speciale pleisters om je mond mee af te plakken (nadat je je partner een zoen hebt gegeven). Dit zorgt ervoor dat je door je neus blijft ademhalen en dat kan een verschil maken. Train ook overdag je neusademhaling zodat je minder door je mond ademhaalt.

Slaapkamergeluk

Voor optimale slaap moeten je slaapkamer en je slaaphygiëne aan een aantal voorwaarden voldoen:

  1. Blindeer je slaapkamer. Licht van buitenaf en vooral kunstlicht houdt je wakker of tenminste houdt het je tegen om in een diepe slaap te komen. In de diepe slaap maakt je lichaam groeihormoon aan en dat is essentieel voor de verjonging van de cellen.
  2. Zorg voor frisse lucht en houd een raam open. Als dat vanwege geluid niet kan, lucht dan voordat je naar bed gaat.
  3. Doe je wifi uit of leg in ieder geval geen telefoon op de slaapkamer. Als die er wel is, dan tenminste op de vliegtuigstand. Vervang elektrische dekens voor een warme kruik.
  4. Stop met beeldscherm kijken na 20.00 uur. Als dat echt niet mogelijk is, zorg er dan voor dat het scherm geel licht geeft door het installeren van een blauwlichtfilter.
  5. Wat ook goed werkt is een vast slaapritme. Wie nu eens om 1 uur naar bed gaat en dan weer om 22 uur verstoort zijn ritme en dat is, als je al een slechte slaper bent, niet aan te raden. Tussen 1 en 3 uur ’s nachts is je lever het hardste aan het werk en de mate van diepe slaap die meestal na 2 tot 4 uur slaap optreedt is dan heel belangrijk.
  6. Neem een warme douche voor het slapen gaan en/of draag eventueel sokken. Inslapen met koude voeten wil nogal eens voor vertraging zorgen.
  7. Des te later je op de avond nog eet, des te voller je maag en des te lastiger je slaapt. Heb je al slaapproblemen, eet dan vanaf half 7 ’s avonds niets meer en kijk of dat iets uitmaakt.
Kun je niet doorslapen of val je moeilijk in slaap?

Zeg tegen jezelf: Blijf wakker! Blijf wakker! Dit klinkt tegenstrijdig maar kan zeer effectief zijn. Herhaal het net zolang totdat er een reactie plaatsvindt in de vorm van ontspanning. Word je ’s nachts wakker en heb je moeite om in slaap te vallen dan zou je het volgende kunnen ondernemen:

  • Pak een kruik vul deze met heet water uit de kraan en houd de kruik tegen de leverstreek aan. Dat is rechts onder de borst maar op de ribbenkast.
  • Visualiseer een rustige plek, een warm zonnig strand, je favoriete plek in het bos of andere natuurplek. In ieder geval iets waar jij gelukkig en rustig van wordt.
  • Trek je wenkbrauwen 5 seconden stijf omhoog, ontspan ze weer. Doe hetzelfde met je schouders en ontspan. Ontspan nu je buik, je armen, je benen en je voeten. Visualiseer een plek waarbij je ontspant en zeg tegen jezelf ‘denk niet na, denk niet na’ gedurende 10 seconden. (Ik weet het: NLP beweert dat je onbewuste het woord ‘niet’ niet hoort). Probeer het en je komt erachter of het voor je werkt.beter slapen

Bovenin en hiernaast vind je twee foto’s met daarop een acupressuur-punt. Dit zijn gemakkelijk te vinden punten die je ’s nachts als je wakker komt te liggen kunt masseren voor een minuut of 3 en daarna houd je het punt vast voor 30 seconden. Doe dit bij je linker- en je rechterpols en wacht daarna even. Je geeft je lichaam een seintje en de prikkel moet wel verwerkt worden.

Suppletie bij slapen

Er is met eenvoudige suppletie veel te bereiken. Allereerst is er het magnesium-voetenbad. Neem een handvol magnesiumvlokken in een bak warm water. Zet je voeten er 10 minuten in en eindig met 5 seconden koud water om de bloedvaten weer samen te laten trekken.

Vitamine B1,250 mg, een half uur voor de maaltijd is bedoeld voor mensen met enige mentale onrust. Heb je regelmatig onrustige dromen of zelfs nachtmerries dan kan dat een signaal zijn van een algemeen vitamine B-tekort, te beginnen met een tekort aan B1.

Kom je slecht in slaap, dan kan dat een verstoring zijn van de calciumverhouding in je bloed die gerelateerd is aan de bijschildklier. Dit kan ik verder voor je uitzoeken. Slaap je niet goed door of lig je altijd rond hetzelfde tijdstip wakker, dan is er mogelijk een verstoring van de magnesiumspiegel in je lichaam. Suppleren loont, maar sommige soorten magnesium zijn hiervoor meer geschikt dan andere soorten. Magnesium is een veilig mineraal om in te nemen. Het enige dat kan gebeuren bij een teveel is diarree. Verminder de inname en de diarree verdwijnt dan meestal weer.

Review
Zo gaaf te ervaren dat ik in een maand tijd zoveel verandering ervaar. De vitaminen zijn snel aangeslagen.  Ik voel mij helderder in mijn hoofd. Er zat een pauze moment tussen waarneming en reactievermogen en die is nu weg. Ik ervaar meer emotionele stabiliteit, heb geen harde buik meer en geen hoofdpijn. Die tip van de slaapcyclus heb ik al aan veel mensen doorverteld want die werkt echt!
Rosalie
Leiderdorp