ziekte van lyme

Ziekte van Lyme of Borreliosis; net zo besmettelijk als de griep

De ziekte van Lyme heet zo omdat in het dorpje Old Lyme in Connecticut, in 1975 een epidemie van deze ziekte uitbrak. De verantwoordelijke bacterie werd in 1982 door Amerikaanse wetenschapper Willy Burgdorfer ontdekt (Borrelia burgdorferi). Deze -zich muterende- bacterie kan bij mensen een zeer groot scala klachten teweegbrengen. Je kunt er doodziek van worden als je immuunsysteem het laat afweten.

De algemene gedachte is dat je Lyme alleen kunt krijgen van teken. Dat is inmiddels achterhaald. De bacterie Borrelia is een neefje van de bacterie die syfilis veroorzaakt en kan zich muteren in allerlei vormen. Net als bij syfilis is besmetting mogelijk via speeksel, lichaamsvloeistoffen en zelfs via de lucht.

De onofficiële schattingen zijn deprimerend. Mogelijk is het merendeel van de mensheid er al mee besmet. Gelukkig wordt niet iedereen er ziek van.

Lees over het behandelen van Lyme hier verder >

Wat zijn de gevolgen bij een uitbraak?

De lijst met verschijnselen is pagina’s lang en een waterdichte test om Lyme aan te tonen bestaat helaas niet meer. Daarom vermeld ik hier slechts de grote verschijnselen.

 • Neurologische Lyme; aantasting zenuwbanen met veel pijn, vermoeidheid tot aan verlamming
 • Last van duizelingen, vergeetachtigheid, plotselinge gewichtsveranderingen.
 • Hypersensitief voor geur, geluid en alle vormen van straling
 • Gewrichtsklachten te vergelijken met reuma, fibromyalgie, kramp, trillingen en verstoord slaap-waakritme.
 • Totale uitputting te vergelijken met ME, MS en CVS; werkelijk alles is teveel.
 • Hoge bloeddruk, opgezwollen klieren, onverklaarbare koorts, stijve nek, oorsuizingen
 • Somberheid, angst, depressie, suïcideneigingen

Kan ik er wat aan doen?

Bij een acute infectie is direct handelen zeer belangrijk. Omdat zoveel verschillende symptomen mogelijk zijn, raad ik aan direct contact met mij op te nemen. Dan help ik je verder. Bij chronische Lyme gaan er vaak jaren overheen voordat het als zodanig herkend wordt. Ik gebruik specifieke vragenlijsten om achter de co-infecties te komen en bij een vermoeden van Lyme, bied ik laboratoriumtesten aan.

Natuurlijke teek remedieAls -gezien de symptomen- er een goede reden is aan te nemen dat Lyme in het spel is, is het zaak snel te handelen. Mijn aanpak is gericht op het versterken van het interne milieu. Als je interne milieu schoon, sterk en goed doorbloed is, heeft een infectie als Borreliosis geen kans uit te breken. In het Zwarte Woud is 90% van de mensen besmet met Borreliosis maar komt de ziekte zelf relatief gezien minder voor dan in de Randstad! Dat betekent in theorie dat je therapieresistent zou kunnen worden tegen deze bacterie. Jouw immuunsysteem moet dat aan kunnen en die moet dan ook als eerste worden versterkt. Detoxen is niet het eerste waar je aan zou moeten denken bij Lyme. Wel aan voeden met zuurstof, echt voedsel en een voedende omgeving.

Natuurlijke teek remedie

Enkele algemene suggesties:
 • doe iets aan je eetpatroon, leer effectiever met je energie om te gaan.
 • verminder alle EMF in je huis en vitaliseer jezelf tegen straling.
 • juiste supplementen en kruiden geven meer energie en vooral kracht.
 • verander je mindset. Jij bent sterker dan de bacterie als je datgene doet wat juist is voor jezelf en je lichaam.

Reviews lezen?

Hoe krijg ik meer informatie?

Omdat Lyme goed te behandelen is, lees eerst even hier verder. Als je meer informatie over Lyme wil, lees dan mijn artikel over infecties en het interne milieu en kijk naar mijn webinar. Je kunt ook naar naar de lezing ‘Teken aan de wand’ komen. Raadpleeg hiervoor de agenda. Of lees het boek ‘Teken aan de wand’.

Lyme boek