Boron: de stofzuiger in het lichaam

Net als Silicium is Boron, Borium en ook wel Borax genoemd een onbekend mineraal met hele belangrijke eigenschappen. Boron is overigens geen bromide. Bromide is giftig terwijl Boron het gif in je lichaam helpt te verwijderen. Boron is van groot belang bij het elimineren in het lichaam van schimmels, bacteriën, virussen en hun afvalstoffen zoals ammoniak. Het heeft een ontgiftende werking omdat het zich bindt met onder andere lood, kwik en arsenicum. Het is een bestanddeel van chemo en antibiotica vanwege zijn werking en dat terwijl het niet of nauwelijks in onze bodem aanwezig is. Boron binnenkrijgen via voeding is lastig.

Boron zou in groene groenten moeten zitten en in pectine, appelsap, bier, pruimen, rozijnen, noten, rauwe honing en hennepzaad, mits de bodem rijk is aan Boron. Dat is vooral het geval bij vulkanische grond, grote stukken van Rusland en bij de landen rondom de Middellandse zee of vergelijkbaar. Op de vochtige kleigronden waar wij op leven komt Boron nauwelijks voor. Dat heeft tot gevolg dat het vrijwel niet in onze groenten zit.

Vroeger werd in veel landen Boron als conserveringsmiddel gebruik en met boorzuur poetste mijn oma vroeger de vloeren omdat het zo goed ontsmet. Tegenwoordig is men daar om onduidelijke redenen mee gestopt en in de Verenigde Staten en China gebruikt men liever chloor en arsenicum voor het conserveren van groenten en rijst. Beiden zijn een stuk minder goed voor de gezondheid (zachtjes uitgedrukt) dan Boron.

Boron gaat een stapeling van calcium, koper en fosfor tegen in het bloed. De vitaminen K, A en D zijn ervan afhankelijk om goed te functioneren. In de vele haarmineralenanalyses die ik inmiddels heb gezien is vrijwel altijd een tekort aan Boron te zien maar wel veel te hoge uitscheiding van Calcium. Dat laatste is vaak een teken van verzuring en ophopingen van calcium in de weefsels. Boron kan hierbij de helpend hand bieden.

Boron is van invloed op ons hormonale stelsel en verhoogd de aanmaak van testosteron, oestrogeen, Sam-e, D-Ribose en NADH. Die laatste drie zijn onder andere van invloed op de energieproductie in de cellen en het tegengaan van gevoelens van neerslachtigheid. Geen wonder dat Boron een handje kan helpen om beter te slapen, bij angst en bij een hoge bloeddruk.

Boron is samen met Silicium preventief bij osteoporose en opvliegers bij vrouwen in de overgang. Het is noodzakelijk voor de wondheling, het korte termijn geheugen en gebitsproblemen. Boron en Silicium versterken elkaar in hun werking, wat betekent dat alle bovenstaande effecten van Boron extra ondersteund worden als er ook Silicium bij wordt gesuppleerd.

Als Boron extra wordt toegevoegd dan gaan bepaalde andere mineralen waaronder Magnesium en Selenium beter hun werk doen. Dat kan tot gevolg hebben dat je ze ook harder nodig hebt. Een multi-mineralen complex heeft daarom meestal geen zin want je weet niet zeker welke mineralen extra nodig zij en welke niet. Ik probeer meestal maatwerk te leveren en vergelijk het daarom weleens met een pianospel. Je kunt met je ene hand een basismelodie spelen en met je andere hand een melodie daarover heen. Bij geen enkel mens is de mineralenbalans gelijk en begin je met enkele mineralen toe te voegen in de vorm van een supplement dan kun je er zeker van zijn dat er hierdoor iets gaat veranderen in het lichaam.

Het blijft daarom zeer boeiend om te zien hoe elk mens weer een beetje anders reageert op de suppletie met mineralen. De snelste manier om mineralen op te nemen kan nu via Nano CellCare Therapie dat zorgt onder andere voor verjonging van je cellen waardoor je hele lichaam beter gaat functioneren zie ook mijn blog hierover.