Wat is natuurgeneeskunde?

Natuurgeneeskunde is de oudste vorm van geneeskunde en tot op de dag van vandaag springlevend met gebruikmaking van de nieuwste technologieën. Het gaat uit van het zelfherstellend vermogen van het lichaam. Jouw immuunsysteem behoort het goede interne milieu te bewaken en bewaren en daarmee is het elk virus en elke vervuiling de baas. Natuurgeneeskunde richt zich niet op het wegwerken van ziekteverschijnselen (symptomen), maar op het actief verbeteren van de omstandigheden zowel binnen als buiten het lichaam, zodat het lichaam zichzelf geneest. Bij ziekte zijn er altijd 3 componenten aan te wijzen die niet als de dader maar als de omstandigheid kunnen worden aangewezen. Hierdoor is ziekte mogelijk ontstaan en waardoor het zo lang voortduurt.

Deze 3 zijn:

  1. Een tekort aan vitaminen en mineralen die gezamenlijk de biochemie in het lichaam verzorgen. Zijn zijn de werkzame componenten van vetten, eiwitten, koolhydraten en enzymen.
  2. Een toxisch binnenmilieu veroorzaakt door ophoping van zware metalen, pesticiden, drugs, fijnstof, verf, mascara, deodorant en nog veel meer. We leven in een zeer schoon milieu wat betreft de hygiëne en tegelijkertijd hebben we nog nooit in de geschiedenis zoveel te maken met allerhande gifstoffen die in je lichaam gaan stapelen. indirect zorgt dat voor verzuring, ontsteking en pijn.
  3. “beestjes;” Je lichaam zit vol met bacteriën, virussen en soms ook parasieten. De foute ‘beestjes’ groeien geweldig goed bij een tekort aan mineralen en een teveel aan gifstoffen. Wist je dat het DNA voor 60% uit viraal materiaal bestaat? Dat elke mitochondrie in de cel feitelijk een bacterie is?

Deze drie componenten zie ik bijna altijd terug in bijna al mijn patiënten en het mooie ervan is dat als deze drie worden aangepakt een sneller herstel mogelijk is. Daarvoor moet altijd aan 1 voorwaarde worden voldaan en Hippocrates verwoordde dit een paar 1000 jaar geleden voortreffelijk.

“Wat ook de vader van alle ziekten mag zijn, verkeerde voeding is altijd de moeder. ”
– Hippocrates –

Het zelfgenezend vermogen van het lichaam is fenomenaal en nog maar nauwelijks begrepen door de wetenschap. In mijn opinie is het de optelsom van je lichaam dat wil voortbestaan en je verstand die daarover besluiten neemt. Wat geringschattend vaak het placebo effect wordt genoemd, vind ik een essentieel onderdeel als we het hebben over gezondheid en ziekte. Als “de arts” in jou werkt, heeft dat een positief effect op zowel acute als chronische klachten. Daarom heeft natuurgeneeskunde antwoord op klachten waar je via de reguliere weg bent vastgelopen.

Een ziekte heeft in feite nooit één oorzaak maar altijd meerdere.
De vijf belangrijkste oorzaken die ik standaard onderzoek zijn:

  1. stralingsbelasting
  2. gebrekkige microcirculatie
  3. tekort aan bouwstoffen voor het lichaam
  4. vervuiling door (lichaamseigen) toxines, zware metalen en andere vormen van gif
  5. de ‘state of mind’ die ziekte bevordert, aangewakkerd door emotionele rollercoasters, verlies, trauma en onderdrukking

“Niet de stof maar de dosis bepaalt de giftigheid” zei Paracelcus

Mensen die bij mij in de praktijk komen, voelen zich in korte tijd energieker en gezonder. Natuurgeneeskunde brengt je weer terug bij je basis. Vanuit een sterke basis kan het verstoorde evenwicht, wat zich uitte in ziektes, vaak weer herstellen.

Natuurlijk genezen of niet; het voorkómen van ziekte is (nog) beter dan herstellen. Is het niet vreemd dat je wél preventief handelt als het je auto, je werk of je hobby betreft en dat je dat (nog) niet doet als het over je lichaam gaat?