In 3 dagen van mijn griep af

Voeding

In 3 dagen van mijn griep af

Voor het eerst in jaren `was het weer raak’. Ergens halverwege januari begon er zachtjes wat te kriebelen. De neus begon te lopen, mijn ogen prikten en vermoeidheid sloeg toe. Zoals altijd dacht ik, dat overkomt mij niet, ik heb het er veel te druk voor. Maar ja, twee dagen in Amsterdam werken en een paar extra zorgen om mijn dochter maakte mijn lichaam toch wat meer bevattelijk. Een lichte verkoudheid kwam opzetten die werd verergerd door een slapeloze nacht.

Donderdag nacht werden we namelijk wakker van een harde knal op straat. Er stonden twee auto’s in vuur en vlam. Iets wat ik in 11 jaar niet had meegemaakt in de rustige straat waar ik woon. Terwijl ik naar het vuurwerk sta te kijken bemerk ik niet meer te kunnen slikken. Een ouderwetse keelontsteking dient zich aan met veel slijm, hoesten, niezen en vooral pijn!kaneel citroen gember honing

De brandweer deed er een uurtje over om de boel te blussen, waarna we weer konden proberen de slaap te vatten. Je raad het al dat ging niet zo makkelijk en de vrijdag erop was het een beetje ‘pappen en nathouden.’ Mezelf volstoppend met vitamine C, D, keelspray met zink en zilver, uien rondom de keel en af en toe een rood hoofd van de koorts kwam ik de dag wel door. Klagen bij mijn vriendin bood geen soelaas: “Mannen doen altijd zielig als ze iets hebben.” Was haar repliek en terecht natuurlijk:). Bij collega Marion was ik ook al niet beter af. Die begon direct met: “Mannen zijn mietjes, wij vrouwen kunnen veel meer pijn verdragen.” Wijselijk ging ik niet opnieuw de discussie aan maar luisterde naar haar “briljante” oplossing.

De ouderwetse omslag of natte pyjama

Als je koorts hebt, grieperig, zweterig of gewoon niet lekker en het is acuut dan kun je twee dingen doen. A: doop sokken in de azijn, trek ze aan, plastic eromheen en laten broeien. Zo verlaag je al aanwezige koorts. Optie B is een betere en tegelijkertijd de meest vervelende: Trek een natte koude uitgewrongen pyjama aan. Mijn minst favoriete en dus al lang vergeten oplossing die ze mij onder de neus wrijft als ze hoort dat ik mij zo rot voel. Zo gezegd zo gedaan en ‘s avonds doop ik een oude pyjama in koud water, daarna in de centrifuge om hem vervolgens aan te trekken en te gaan liggen bibberen en zweten met sokken aan onder een paar extra dekbedden.

Ik kan je echter vertellen HET WERKT. Het was voor mij geen rustige nacht maar een ril-zweetnacht met goede gevolgen. De volgende ochtend voelde ik mij zo moe dat ik de hele dag in bed ben blijven liggen slapen. De dag daarna ( het was inmiddels zondag) was ik 90% van de griep weer kwijt. Oké, mijn bed was wel aan verschoning toe en ik voel me lichtelijk doorgedraaid maar na een hete douche voelde ik me weer helemaal het heertje. Maandag kon ik gewoon weer aan het werk en de verkoudheid verdween in de loop van de week.

Een kleine waarschuwing voor iedereen die dit ook een goed idee lijkt: Voor mensen met chronische klachten en uitputtingsverschijnselen is dit absoluut niet geschikt. Een leverpakking is een stuk beter voor deze groep. Echter, heb je de griep en wil deze maar niet over met rust, citroenen, groenten en vitamine C, probeer dan de natte pyjama eens uit! Net als een sjaal met gesnipperde ui om je keel een methode uit grootmoeders tijd. Wie weet kan het je helpen.