Sporenelementen en hun invloed op lichaam en geest

Voeding

Naast de vier basis mineralen waar het lichaam uit bestaat te weten Koolstof (C), Zuurstof (O2), Waterstof (H2) en Stikstof (N) zijn minieme hoeveelheden van verschillende mineralen van invloed op het gehele metabolisme met zelfs gevolgen voor je denken en voelen. In dit artikel bespreek ik silicium, koper, zink, ijzer, mangaan, chroom en selenium. Dit is het vervolg op een eerder artikel waarin de mineralen calcium, magnesium, zwavel, fosfor, natrium en kalium zijn besproken. Deze laatsten worden gerekend tot de macromineralen vanwege de hoeveelheden en functie voor het reguleren van de PH en de osmose die plaatsvindt tussen cellen.

De mineralen die ik nu ga bespreken behoren tot de sporenelementen. Er zijn slechts minieme hoeveelheden van nodig maar toch zijn ze heel belangrijk als co-factor voor miljoenen biochemische processen, waarvan het merendeel nog niet bekend is.

Silicium ook wel silica genoemd komt voor in zand en glas, maar ook in tarwe en groenten, mits de grond niet al te veel is uitgeput. In het lichaam zit ongeveer 7 gram silicium een tiende van calcium, maar dat is meer dan ijzer (3,5 gr) en veel meer dan koper (100 tot 150 mg). Silicium zit vooral in de huid en slagaders waar het zorgt voor elasticiteit. Het is noodzakelijk voor een normale groei en celmetabolisme en daarmee essentieel voor het lichaam. Je zou silicium kunnen vergelijken met de postbode. Het faciliteert de opname van magnesium de cel in en heeft als enige mineraal de mogelijkheid om calcium uit de cel te transporteren. Calcium hoort in het in vocht tussen de cellen te zitten terwijl magnesium in de cellen hoort te zitten. We spreken van een ‘calcium shell’ als calcium de cellen is ingekropen en daar magnesium uit heeft verdreven. Silicium is de co-factor voor vele mineralen een katalysator zodat anderen hun werk goed kunnen doen.

Maar er is nog meer, silicium zorgt ervoor dat het lichaam licht op kan nemen. Licht wordt via de meridianen het lichaam in gestuurd en verdeeld. Meridianen zijn onze energie banen die net als zenuwen elektriciteit doorlaten maar ook het licht in het lichaam sturen. De reden dat het menselijk lichaam zo goed op zonlicht reageert komt door het daarin aanwezige silicium. Mensen die gevoelig zijn voor straling zouden gebaat zijn met extra silicium naast andere mineralen. Tekort aan silicium beïnvloed net als een tekort aan selenium het humeur en de cognitieve vaardigheden. Te herkennen aan snelle irritatie, nerveus en ongelukkig tot en met negatieve houding, depressief en crimineel gedrag.

Zink en Koper

Deze twee mineralen hebben een bijzondere band met elkaar. Het lijkt wat op een man/vrouw verbinding of die van tweeling. Ze kunnen elkaar versterken maar ook verschrikkelijk in de weg zitten. De mineralen versterken elkaar bij het zorgen voor vruchtbaarheid. Daarbij is zink belangrijker voor de man en koper belangrijker voor de vrouw. Voor een goede respons op stress werken zink en koper samen om de niveaus van de macromineralen te reguleren.

Aan de andere kant kunnen zink en koper elkaar behoorlijk in de weg zitten. Zink en koper zijn nodig om infecties de baas te blijven maar is het koper gehalte te hoog dan ontstaat er een tendens tot meer infecties. Zink is een sterke antioxidant terwijl koper een oxiderend mineraal is. Zink kalmeert het systeem bij stress samen met calcium en magnesium terwijl koper de adrenaline en de dopamine aanjaagt.

Zink zorgt voor een verhoging van kalium en een verlaging van natrium, maar koper doet precies het omgekeerde. We krijgen tegenwoordig veel meer natrium dan kalium binnen en hebben daarom relatief meer zink nodig om natrium te verlagen. We krijgen echter eerder meer koper binnen, waardoor het probleem met de natrium/kalium verhouding nog verergert kan worden.

Een gezonde balans van koper en zink in je lichaam is van levensbelang maar de realiteit is dat bijna iedereen een disbalans heeft. Dat is te merken aan stress, want stress doet de niveaus van beiden dalen. Blijft de stress aanhouden dan worden de nieren en bijnieren uitgeput met burn-out van het hele systeem als gevaar. Symptomen hiervan zijn nervositeit, druk gedrag of over-emotioneel gedrag. Geraffineerd voedsel zorgt voor een verdere afname van zink en een ophoping van niet opneembaar koper in de weefsels

De zogenaamde ‘gezonde oer-snacks’ als avocado,, noten, thee en pure chocolade bevatten hoge doseringen koper waardoor het zink niveau (de verhouding met koper) nog verder onder druk komt te staan. Alle synthetische pillen voor geboortebeperking doen het niveau van koper stijgen en het niveau van zink dalen. Dit koper is biologisch niet of slecht opneembaar. Slecht opneembaar koper vormt een nog grotere bedreiging voor je lichaam en je humeur en kan tot kopervergiftiging leiden.

Al bij de geboorte krijgen kinderen teveel koper en te weinig zink mee van de ouders. Dit is een epigenetisch effect waar de wetenschap nog op aan het studeren is. Er is vanuit het lichaam gezien een grote behoefte aan zink en biologisch opneembaar koper.

Koper/zink en het effect op de persoonlijkheid

De sleutelwoorden voor koper zijn intuïtie, emotioneel, creatief en soms flirtgedrag. Bij een lage koper gaan mensen gemakkelijker van hun gevoel af. Ze luisteren niet meer naar hun ingevingen en zijn duidelijk minder emotioneel/gevoelig voor anderen. Is koper te hoog dan uit zich dat in overgevoeligheid tot aan HSP wat kan leiden tot een keur aan reacties zoals kinderlijk gedrag, artistiek vreemd gedrag, sentimenteel, angstig ,depressief, fobie, hallucinaties en aanvallen van paniek en psychose in de meest extreme gevallen.

Zink staat voor stabiele gebalanceerde mensen die enige kracht uitstralen. Bij een te kort aan zink is er sprake van impotentie, emotionele instabiliteit, storing in de ontwikkeling en mogelijk aanvullende zware metalen belasting.
Een hoog zink niveau komt zeer zelden voor; martelaren zouden een te hoog niveau aan zink kunnen hebben.

IJzer

Dit zal wel zo ongeveer het meest bekende element zijn. Noodzakelijk voor het zuurstof vervoer in de rode bloedcellen. Teveel ijzer geeft mogelijk meer agressie samen met Calcium en Fosfor. Te weinig ijzer komt veel vaker voor en met name bij vrouwen. Bloedarmoede is een veel gehoorde en erkende klacht. Er speelt bij bloedarmoede veel meer mee dan alleen ijzer. Denk even aan vitamine B12, maar ook tekorten aan B6 en B3 alsmede silicium en selenium.

Selenium is een spiritueel mineraal omdat het meehelpt de hersenen te ontwikkelen, maar daarnaast belangrijke functies vervult in de hormonale huishouding. Het is een zeer sterk base vormend mineraal. Het helpt bij detoxificatie van bij zware metalen omdat het de antagonist is van arsenicum, kwik, cadmium en titanium. Brokkelende tanden en kiezen, nervositeit en huidaandoeningen kunnen een gevolg zijn van een tekort aan selenium.

Je vind het vooral in zeewier, oesters, mosselen, knoflook, uien, bruine rijst, ei en vlees.

Chroom

Het element chroom is evenals selenium base vormend en reguleert het bloedsuikerniveau samen met molybdeen. Tegenwoordig heeft iedereen door het vele suiker gebruik over de jaren heen een tekort aan chroom. Suiker afbraak en omzetting kost extra energie van de lever en de zin in zoet is een teken dat de lever oververhit raakt. Mensen met diabetes, verhoogde cholesterol niveaus, vermoeidheid en atherosclerose hebben een tekort aan chroom. Je kunt het dus maar beter supplementeren aangezien het in de natuur vooral voorkomt in oesters, eigeel, pinda’s, zwarte peper en grapefruit. Behalve het ei is dat niet iets wat je elke dag eet. Nog afgezien dat pinda’s worden afgeraden omdat ze zo zuur vormend zijn.

Mangaan

Mangaan is donkergekleurd, licht zuur vormend en is betrokken bij veel enzymatische reacties voor de energieproductie. Het is een anti-oxidant en de schildklier gebruikt het in dezelfde mate als selenium. Wie weinig goed opneembaar mangaan in zijn lichaam heeft voelt zich moe en depressief, afgewisseld met een coole ongeïnteresseerde houding. Dit kan doorslaan tot gek en irrationeel gedrag. ‘Manganese madness’ is een herkend syndroom bij mijnwerkers. Mensen die blootgesteld worden aan grote hoeveelheden biologisch niet opneembaar mangaan ontwikkelen psychoses en schizofrenie gecombineerd met agressief gedrag. Gekke koeienziekte is een mangaan onbalans omdat mangaan betrokken is bij kinase, hydrolase en superoxide dismutase die belangrijk zijn voor de enzymatische reacties in de hersenen. Dit werd veroorzaakt door het gebruik van de pesticide phosmet.

De persoonlijkheid is vergelijkbaar met de ‘ijzer persoonlijkheid’ emotioneel koud, hard en autoritair met een gebrek aan hoger bewustzijn die je meer kunt verwachten bij koper en zink.

Tot slot

Bovenstaande lijst zou veel uitgebreider kunnen worden beschreven, maar wat hier uit blijkt is dat de mineralen bijzonder belangrijk zijn voor het algeheel functioneren van de mens. Tekorten of beter gezegd disbalans beïnvloeden wel degelijk je denkvermogen en daarmee je gedrag. Vitamines zijn belangrijk maar misschien zijn mineralen wel belangrijker om als eerste in balans te brengen. Dan volgt de rest als vanzelf.

Om er achter te komen of jij een disbalans hebt in je mineralenhuishouding, is een haarmineralen analyse een perfecte tool. Deze laat zien hoe het is gesteld met je hormoonhuishouding, waarom je nog stralingsgevoelig bent en hoe je immuunsysteem ervoor staat. Wie wil kan een test bij mij bestellen via praktijkhbol at gmail.com