Het Restless Legs Syndrome (RLS), ook wel rusteloze of onrustige benen genoemd, is geen pretje. Sterker nog, aanhoudende RLS klachten kunnen leiden tot ernstig slaapgebrek en vermoeidheid. RLS kenmerkt zich door een vervelend gevoel in de benen. Sommige patiënten omschrijven dit als een kriebelende sensatie in de benen, dat gepaard gaat met een onbedwingbare drang om de benen te bewegen. Deze klachten komen voornamelijk voor in rusttoestand of ’s nachts en kunnen de normale slaap en het algehele welbevinden van de patiënt ernstig verstoren.
Wat is de oorzaak van RLS?
In de medische wereld werd tot nu toe aangenomen dat een probleem met de neurotransmitter dopamine RLS gerelateerde klachten zou veroorzaken. Mede omdat een probleem met dopamine ook de veroorzaker van de ziekte van Parkinson is. Daarom wordt bij zowel de ziekte van Parkinson als bij Restless Legs Syndrome medicatie voorgeschreven die de hoeveelheid dopamine in je hersenen verhoogt.
Deze behandeling van het Restless Legs Syndrome leidt echter niet tot een betere nachtrust. Bovendien bouwt het lichaam resistentie op tegen de medicatie. Dit betekent dat je voor dezelfde verhoging van je dopaminespiegel steeds meer medicatie nodig hebt. Op termijn bereik je een maximum voor wat betreft de hoeveelheid medicijnen die je kunt innemen. Ga je over dat maximum heen dan worden de RLS klachten vaak nog erger dan ze waren voordat je aan de medicatie begon.
Hetzelfde geldt voor de medicatie die mensen met RLS nemen om toch nog een enigszins fatsoenlijke nachtrust te krijgen. Vaak zijn dit sedatieve medicijnen zoals benzodiazepinen, waarvan bekend is dat deze medicatie eigenlijk alleen bedoeld is om kortdurende slaapproblemen te behandelen. Het lichaam raakt binnen de kortste keren gewend aan de medicijnen en voordat je het weet heb je een dubbele dosis nodig om hetzelfde sedatieve effect te bereiken.
Nieuwe inzichten voor de behandeling van RLS
Zoals gezegd is er bij mensen die aan RLS lijden sprake van een tekort aan dopamine. Toch is gebleken dat alleen het tekort aan dopamine verhelpen maar een gedeelte van de klachten oplost. Een lage dopaminespiegel is dus slechts een deel van de oorzaak.
Uit recent onderzoek is gebleken dat insomnia, RLS, epilepsie en de ziekte van Parkinson allemaal een gezamenlijk raakvlak hebben, en dat is dat deze ziekten hun oorsprong vinden in een fout in het doorgeven van signalen tussen zenuwcellen door neurotransmitters.
Daarom is er verder onderzoek gedaan naar mogelijke afwijkingen op het gebied van neurotransmitters. En wat blijkt? Op MRI scans van mensen met RLS zijn opvallende hoge hoeveelheden glutamaat te zien, dit is een zeer belangrijke neurotransmitter die je alertheid, de mate van bewustzijn en ook je slaap reguleert.
Medicijnen om de hoeveelheid glutamaat in je lichaam te verlagen, waaronder Gabapentine (Neurontin), worden al langer ingezet bij de behandeling van onder andere epilepsie. Er zijn echter nog onvoldoende wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar deze nieuwe behandelmethode. Bovendien geldt ook bij het gebruik van Gabapentine dat deze vaak vervelende bijwerkingen tot gevolg heeft, waaronder dufheid, duizelingen en een gedesoriënteerd gevoel.
Nieuwe behandelmethoden zonder medicatie
In de tussentijd heeft onderzoek op het gebied van natuurlijke behandelingen voor RLS zeker niet stilgestaan. Zo wordt er bijvoorbeeld veel onderzoek gedaan naar de effectiviteit van supplementen zoals calcium en magnesium.
Tevens is het in Nederland gevestigde bedrijf Stringenergy er na jaren onderzoek in geslaagd om de trillingsfrequentie te identificeren die bijdraagt aan de normale overdracht van signalen tussen zenuwcellen. De trillingsfrequentie die dit mogelijk maakt is vervolgens verwerkt in sokken met minimaal 80% katoenvezel.
Uitgebreid onderzoek bij RLS patiënten heeft aangetoond dat de sokken de benen op natuurlijke wijze tot rust brengen en de nachtrust daarmee sterk bevorderen. De Stringenergy RLS sokken, die het beste in rusttoestand gedragen kunnen worden, bieden daarmee een simpel en veilig alternatief voor de behandeling van restless legs klachten.
Hoe werkt het?
Stringenergy werd in 1987 opgericht door een team onderzoekers dat zich sinds 2009 volledig heeft gericht op de ontwikkeling van natuurlijke oplossingen voor medische klachten. Het bedrijf dankt haar naam aan de Engelse vertaling van de term trillingstechnologie (String Energy). Alle Stringenergy producten zijn gebaseerd op deze technologie.
Bepaalde trillingsfrequenties hebben een genezende of rustgevende werking op de cellen in ons lichaam doordat deze het zelfhelend vermogen van ons lichaam stimuleren. Na intensief onderzoek is het onderzoeksteam van Stringenergy erin geslaagd om de trillingsfrequenties te identificeren die dit zelfgenezingsproces bevorderen. Deze frequenties worden vervolgens in een natuurlijk materiaal verwerkt (zoals bijvoorbeeld leer, katoen, RVS of aluminium) voor medische toepassingen.
Diverse proef- en kennisinstituten hebben aangetoond dat de technologie effectief is en een oplossing biedt voor klachten, waaronder het restless legs syndrome, waar de reguliere geneeskunde geen uitkomst kan bieden.