Oplossingen en problemen

just do it
Met opzet is de titel omgedraaid, zoals de quote hiernaast ook zegt: Als je geen deel bent van de oplossing, ben je een deel van het probleem. Het artikel hieronder uit 2017 is geredigeerd en aangepast aan de tegenwoordige tijd: de jaarwisseling 2020/2021.

In 2017 kwam ik een goed stuk tegen over hoe mensen met het wereldnieuws omgaan. Velen zijn het zat en lezen niet langer meer de continue stroom van slecht nieuws. Dat is je goed recht, maar wat lees je dan nog wel en wat niet? Nu er steeds meer een tweedeling is van reguliere media (MSM) en alternatieve media (het lijkt de gezondheidszorg wel), wordt de informatiestroom steeds meer tegenstrijdig.
Over de mentale kant van dit probleem ga ik het hier hebben met daaraan gekoppeld een boek over genezing van kanker.

Jezelf blijven informeren begint met de keuze wie je wilt volgen. Sociale media zijn een chaos wat dat betreft, terwijl de krant of het achtuurjournaal van tevoren bepalen wat je te zien krijgt. Nemen we als voorbeeld de recente aanslag in Nashville, met een camper die ergens voor de deur in het centrum was geplaatste en ontplofte. In de niet-reguliere media zoals Twitter wordt gesproken over een drone. En in weer een ander artikel wordt gesproken over een raket die het gebouw van de At&T en NSI zwaar beschadigde. In dit gebouw was een zogenaamde ‘spyhub’ geïnstalleerd. Over dat laatste hoor je verder niets in de MSM maar interessant lijkt het mij wel. Hoe werd de NSI zo zwaar beschadigd en vooral waarom? Wat er gebeurt is dat de feiten op een bepaalde manier worden neergezet en daar moeten we het dan maar mee doen.

Los van de vele misstanden in de wereld kun je jezelf afvragen: kan ik er nog wel tegen om naar al dat onrecht en die ellende te kijken? En zo nee, waarom niet? De tegenvraag die je dan kan stellen is: Wat confronteer je niet? Met confronteren bedoel ik dat je iets kunt waarnemen zonder ervan van streek te raken. Als een brandweerman naar een huis wordt gestuurd dat in brand staat en hij kan vuur niet confronteren, zal hij verstijfd toekijken terwijl zijn collega’s de slangen uitrollen en beginnen met blussen. Dat is ook de reden dat, als er iemand in het water raakt, er gelukkig altijd mensen zijn die er spontaan achteraan duiken om hem te redden, terwijl anderen verstijfd toekijken of hun telefoon grijpen en gaan filmen wat er gebeurt. Soms met rampzalige gevolgen voor het slachtoffer.

Mensen die gericht zijn op het oplossen van problemen, denken minder in problemen maar zien het leven als een uitdaging (populair gezegd). Feitelijk hebben ze al besloten dat ze er iets aan kunnen doen, ongeacht hoe groot het probleem is. Dat iets kan een virusuitbraak zijn zoals in 2020, maar ook zoiets ernstigs als het ontdekken van een tumor bij zichzelf. Het boek van dr. K. A. Turner Radicale Remissie is een weergave van moedige mensen die het levensbedreigende probleem dat kanker heet in de ogen zagen en zichzelf aanpakten.

Ik vind het een hoopvol boek. Het staat vol met persoonlijke verslagen van mensen die kanker hebben overleefd nadat hen verteld was dat ze slechts enkele maanden te leven hadden en de doctoren niets meer voor hen konden betekenen. Turner, zelf een arts, beschrijft negen overeenkomsten die deze mensen met elkaar verbinden in hun manier om tumoren in totale remissie te krijgen. Remissie betekent dat de tumor zodanig slinkt dat deze niet langer meer aanwezig is in het lichaam, net als uitzaaiingen. Of het nu een tumor betreft, corruptie of ongrondwettelijke restricties van de menselijke vrijheid. Iedereen zal moeten starten met het confronteren van het probleem. De mensen die dat het snelste doen en daarmee in het geval van een tumor hun overlevingskansen vergroten, hebben de volgende overeenkomsten.

De negen overeenkomsten zijn de volgende:
  1. Het in eigen hand nemen van je gezondheid
  2. Het (radicaal) veranderen van je voedingspatroon
  3. Het gebruiken van kruiden en supplementen
  4. Het volgen van je intuïtie
  5. Het loslaten van onderdrukte emoties
  6. Het versterken van positieve emoties
  7. Het omarmen van sociale ondersteuning
  8. Het verdiepen van je spirituele verbinding
  9. Het hebben van sterke redenen om te leven

Voor iedereen die iemand kent met kanker is dit boek een echte aanrader. Maar het gaat ook op voor andere soorten van ziekzijn en ongemak. Al deze negen kenmerken hebben gemeen dat als je iets aan het probleem (kanker) wilt doen, je je eigen lichaam zult moeten confronteren voordat er actie komt en er iets kan veranderen. Stel je eens voor: je lichaam is een huisdier 🙂 Het is altijd loyaal, is altijd bij jou in de buurt. Het is jouw verschijningsvorm in de wereld en overal waar jij heengaat, gaat je lichaam met je mee. Sommigen ervaren dit als lastig, die willen namelijk op twee plaatsen tegelijk zijn. Anderen nemen het voor lief en genieten met hun lichaam van het weer, hun werk en hun relaties.

Maar ja, wat als je lichaam ziek, oud of te dik wordt. Is dat dan een teken van verwaarlozing, onoplettendheid of iets anders? Er zijn zoveel factoren die je lichaam doen verouderen, ziek maken of te dik laten zijn dat je nooit kunt zeggen: DAT was nu de oorzaak. Wel kun je verantwoordelijkheid nemen voor je huisdier dat lichaam heet.  Overigens wil ik je daar geen schuld mee aanpraten als je het niet zou doen. Ziekte, ongemak, verlies van conditie, maar ook idiote gedachten, humeur, enzovoorts, zijn uitingen van het lichaam/verstand dat aangeeft dat jij tegen je eigen natuurlijke stroom in gaat. Een optie zou kunnen zijn om de lichamelijke ongemakken te proberen te confronteren. Zo kun je er iets aan doen (lees: iets veranderen). Je kent mogelijk het idee dat je eerst moet ZIJN en tot rust moet komen van de stress van alledag voordat je een onaangename toestand kunt gaan veranderen. Als dat ‘tot rust’ komen leidt tot verstijving of tot ‘geen actie’ dan ben je verzand in een vorm van apathie en dat is ook niet zo gezond.

Daarom verwijs ik liever naar het eerste punt dat dr. Turner beschrijft als overeenkomst van iedereen die gezond wil worden: neem je gezondheid in eigen hand. Met andere woorden: kom letterlijk in beweging, ga wandelen in de natuur en zwijg even. Kijk om je heen en laat alle gedachten en gevoelens stromen totdat het in de beweging van je lichaam tot rust komt. Confronteer dan heel bewust je situatie. Vind je jezelf te dik, doet je arm nog steeds pijn, wordt je nu echt zichtbaar ouder?

Als je dit echt confronteert, ben je bereid om in actie te komen. Zo niet, dan loop je het risico dat je jezelf hoort klagen tegen je omgeving zonder dat er ook maar iets verandert. Er is een oude waarheid die zegt dat als de noodzaak tot verandering niet voldoende hoog is, dan blijven we erover praten en zitten we vast in de ‘zijnstoestand’ die dit probleem heeft opgeroepen. Een oplossing krijgen, betekent dat je tot nu toe gemiste informatie dient te weten. Voor elk probleem is een oplossingen en die ligt meestal in de eenvoud en niet in de complexiteit van het probleem.