De werkelijke reden van glutenintolerantie is mogelijk een gebrek aan Silicium

Voeding

In 2017 heb ik veel gestudeerd op het onderwerp mineralen. Mineralen kun je niet zelf aanmaken, zoals de meeste vitaminen. En de werking van kruiden zijn gebaseerd op stoffen zoals vetten, koolhydraten en aminozuren. Echter, deze stoffen zijn in hun werking afhankelijk van de mineralen die erin zitten. Misschien ken je vitamine B12 dat een vorm van cobalamine in zich heeft. Cobalamine verwijst naar het mineraal Kobalt en zonder dit mineraal is er geen B12. Vitamine K is werkzaam vanwege de mineralen boron, magnesium, zink en zwavel die het bevat. Er kan wel gesteld worden dat zonder mineralen het voor je lichaam onmogelijk is om enzymen, hormonen, eiwitten en vetzuren aan te maken.

Silicium is het eerste mineraal waarover ik het ga hebben in een serie van artikelen. Het is wat mij betreft het belangrijkste mineraal van allemaal. Oké, zonder koolstof bestaat je lichaam niet, maar silicium is één van de 15 essentiële mineralen. Daarnaast zijn er twee anderen, te weten, jodium en chloride, die officieel geen mineralen zijn. Kenmerkend van deze mineralen is dat er bij een tekort een stapeling van toxinen en zware metalen plaatsvindt in het lichaam. Hierdoor ontstaan er problemen in de stofwisseling van het lichaam. Dat betekent dat je lichaam minder goed gaat functioneren of zelfs ziek wordt als één of meerdere mineralen niet goed functioneert.

Silicium en aluminium
Silicium noem ik wel het “plakmineraal.” Het zorgt ervoor dat alle andere mineralen beter gaan functioneren. Het fungeert als een soort moeder voor alle anderen want het legt de fundatie voor de rest. Silicium wordt alleen opgenomen in het lichaam in de vorm van siliciumzuur. Dit is de vorm waarin een molecuul water is ingesloten in het siliciummolecuul. De meest voorkomende vorm van silicium is echter siliciumdioxide, een harde vorm. Siliciumdioxide vind je zelfs terug in sommige supplementen. Eenmaal aangekomen in het lichaam is gebleken dat je lichaam hier niets mee kan. Een tekort aan silicium is heel moeilijk te meten omdat het niet in haarmineralenanalyses of bloedanalyse gemeten wordt. Mijn cyberscan geeft hierover wel uitsluitsel maar dat is dan weer geen ‘harde’ laboratoriumtest.

Silicium komt voor in brandnetel, bamboe, selderij, hop, rode ui, komkommer, haver, gerst, tarwe, gierst en aardappelen, mits de grond voldoende silicium bevat. Hier zit een stevige adder onder het gras. Vroeger werden de landbouwgronden verreikt met silicium van natuurlijke oorsprong maar sinds de komst van kunstmest en bestrijdingsmiddelen is er een onnatuurlijke vorm van silicium in gebruik. Deze vorm is het aluminiumsilicaat waarbij een atoom silicium aan aluminium is gebonden. Aluminium komt net als silicium ontzettend veel voor in de aardkorst maar valt onder de zware metalen. Aluminiumstapeling komt tegenwoordig heel veel voor in het menselijk lichaam. Het zit dan ook in je deodorant, pannen, aarde, schoonheidsproducten, drinkwater en medicijnen zoals maagzuurremmers en vaccinaties. Een te hoge concentratie vergiftigt op den duur het lichaam met mogelijke symptomen als: vergeetachtigheid, vermoeidheid, darmfalen, adhd en zenuwaantasting. Ziekten waarbij aluminium een dubieuze rol speelt zijn Parkinson, Alzheimer, borstkanker en waarschijnlijk nierfalen.

Gluten
Aluminiumsilicaat-bevattende gluten konden weleens de werkelijke oorzaak zijn van de wijdverspreide glutenintolerantie. Granen zijn de afgelopen 50 jaar veredeld en daardoor korter en sterker geworden. Dat geeft meer opbrengst maar de samenstelling is hierdoor ook veranderd. Gluten die aluminiumsilicaat bevatten ‘snijden’ als het ware door het slijmvlies van de dunne darm heen en tasten de darmwand aan. Dit is een gradueel proces maar vroeg of laat wordt de kans op een lekkende darm steeds groter.

Een siliciumtekort geeft klachten zoals bindweefselzwakte in de vorm van terugkerende blessures aan de gewrichten, meniscus, spieren en pezen. Het tekort kan klachten als artrose, osteoporose, huidproblemen, darmproblemen, broos en dun haar, coeliakie en glutenintolerantie verergeren.

Extra silicium heb je nodig bij stress, zware metalenbelasting, pesticiden in voedsel, ouderdom, e-nummers en bij het eten van niet-biologisch voedsel.

Je kunt op je vingers natellen dat met bovenstaande in het hoofd het zeer aannemelijk is dat zo ongeveer iedereen in meer of mindere mate een tekort heeft aan silicium. Een tijdje silicium innemen ter preventie is geen overbodige luxe. Want ga maar na: Heb je overgangsklachten dan is de balans tussen koper en zink verstoord en silicium brengt dit weer in evenwicht. Heb je last van allergieën? Dan heb je zeker silicium nodig omdat anders boron, zink en mangaan niet goed kunnen werken.

Omdat silicium ervoor zorgt dat de meeste andere mineralen beter kunnen worden opgenomen kan tekort aan silicium een tekort veroorzaken bij één van de volgende mineralen: Boron, zwavel, fosfor, calcium, magnesium, mangaan, koper, zink en ijzer. Een tekort aan magnesium kan krampen veroorzaken maar een tekort aan calcium doet dat ook. Een stapeling van koper geeft hormonale problemen en een tekort aan zink geeft een overgevoeligheid voor virale en bacteriële infecties.

Waarmee maar weer duidelijk wordt dat silicium zeer belangrijk is en nog veel te weinig wordt gesupplementeerd. Vooralsnog is het raadzaam om silicium enkelvoudig toe te voegen aan je dagelijkse voeding vanwege de belangrijk werking in het menselijk lichaam.

Samengevat heeft silicium de volgende eigenschappen:

  • Beschermt tegen osteoporose door de koppeling met vitamine K.
  • Versterkt het bindweefsel door aanmaak van collageen.
  • Speelt een rol bij de voortplanting en menstruatie.
  • Voorkomt haaruitval, broze nagels en hartritmestoornissen.

Symptomen bij een tekort: Haaruitval, slechte huid, Alzheimer, PMS, weinig eetlust, urinewegproblemen, bindweefselzwakte, spierpijn, artrose, spataderen/aambeien, peesontstekingen en cellulitis.
Bronnen: cacao, banaan, haver, dadels, brandnetel, bamboe, linzen, ananas, aalbessen en koriander.

Silicium in de vorm van silica is overdadig aanwezig in de aardkorst en is cruciaal voor de opbouw van ons lichaam. Een mens van 75 kg heeft minimaal 35 gram silica/silicium in zich. Silicium laat de meeste andere mineralen beter functioneren maar is cruciaal voor de botten, pezen, spieren en zenuwbanen. Silicium blokkeert de opname van aluminium dat voorkomt in deodorant, pannen en voedsel.