De relatie tussen voeding en stralingsgevoeligheid

Voeding

Kun je met voeding voorkomen dat je gevoelig wordt door straling en kun je met voeding ervoor zorgen dat je minder belast raakt door straling? Het aantal kritisch denkende mensen over het onderwerp straling is gelukkig aan het toenemen. We hebben er namelijk steeds meer mee te maken. Kijk allereerst eens naar 10 wetenschappelijke redenen waarom straling gevaarlijk zou kunnen zijn. http://youtu.be/LsQ2I41Wp70 

In de huidige tijd met een overvloed aan apparaten, met overal draadloos internet is het onmogelijk om alle straling volledig uit te bannen. De vraag is vooral ben je er gevoelig voor en/of ben je ermee belast? Ergens gevoelig voor zijn betekent dat je ongevraagd je bewust wordt dat iets niet prettig aanvoelt. Bijvoorbeeld; als je 10 of 20 minuten belt dan krijg je behalve een rood oor ook steken in je hoofd, die langzaam wegtrekken zodra je de mobiele telefoon hebt weggelegd. Ander voorbeeld; na 30 minuten achter het beeldscherm ben je zo moe dat je niet maar achter het scherm kunt blijven zitten en even letterlijk frisse lucht moet happen. Als dit meerdere malen per dag of per week het geval is, kun je stellen dat je gevoelig bent voor straling.

Leg je oor maar eens te luisteren en bedenk als mensen vertellen over vermoeidheid, slechte concentratie en slecht slapen of er een link te leggen is met straling. Met eenvoudige ingrepen zoals niet langer je mobieltje, wekkerradio en tv-scherm op de slaapkamer hebben en de stroom uit, kan al een verschil maken.

Van stralingsbelasting spreken we als iemand dagelijks last heeft van straling en behalve bovenstaande klachten ook nog andere klachten erbij heeft ontwikkeld. Dat laatste kan van alles zijn. Van hoofdpijn tot misselijkheid en van eczeem tot spier- en peesontstekingen.
Straling treft als eerste het elektrische geleidingsysteem van het lichaam, of wel het zenuwgestel. De zenuwbanen in het lichaam geven elektrische signalen af waardoor het lichaam snel en adequaat kan reageren met reflexen of juiste bewegingen. De stoffen die hiervoor verantwoordelijk zijn, zijn de neurotransmitters. Ik noem er enkele: Dopamine, acetylcholine, GABA en serotonine. Deze stoffen bestaan onder andere uit aminozuren wat de bouwstenen zijn van de eiwitten. Door middel van chemische reacties in het lichaam worden met behulp van enzymen, mineralen en vitamines deze specialistische stoffen aangemaakt. Neurotransmitters zoals dopamine en serotonine vallen onder de hormonen. Juist omdat het ook hormonen zijn, zit hier wellicht een link hoe straling het hormonale stelsel beïnvloedt. De effecten van deze vier op het lichaam zijn als volgt:

  1. Serotonine reguleert je ‘stemming of gemoed’ en slaap
  2. Dopamine is de energiebeheerder
  3. Gaba is betrokken bij rust en ontspanning
  4. Acetylocholine helpt de herinnering en het denken.

De belangrijkste vitamines en mineralen die bij de verschillende processen waar deze neurotransmitters bij betrokken zijn: vitamine B3, B6 en B12, foliumzuur, vitamine C, magnesium, zink, mangaan, ijzer, jodium, selenium en koper.

Straling moet overigens niet gezien worden als een veroorzaker van ziekte maar levert een bijdrage bij het verzwakken van het immuunsysteem. Dat komt omdat straling de celcommunicatie verstoord via het elektrisch systeem. Dit is de reden het door veel therapeuten gezien wordt als een therapieblokkade.

Het voedingspatroon wat je hebt kan de effecten van straling zowel verergeren als verminderen. Vooral dat laatste vind ik interessant. Waar je bij stil zou mogen staan is of je wel voldoende goede proteïnen, mineralen en sporenelementen binnenkrijgt. De proteïnen bevatten aminozuren en vormen de basis voor een goed werkend neurotransmitter systeem.

Bij proteïnen denken de meesten direct aan eieren, vlees en vis, maar juist groenten bevatten ook veel plantaardige proteïnen die prima opneembaar zijn. Neem bijvoorbeeld het rauwe Aloë Vera sap dat alle 20 aminozuren die het lichaam nodig heeft bevat. De avocado die behalve goede vetten ook aminozuren in zich heeft. Ander voedsel dat als goede bron kan dienen van proteïnen, mineralen en sporenelementen zijn alle zeewier soorten, krillolie, lamsoor, zeekraal, boerenkool, broccoli, spruiten en schorseneren.

Wie meer wil lezen:

http://www.amazon.com/Fighting-Radiation-Foods-Herbs-Vitamins/dp/B000FIJVWK 
Op de site van goed geweten staat een duidelijk overzicht van voedingsmiddelen en hun ingrediënten http://www.goedgeweten.be/ingredienten/e120/*/