Kijk je weleens achterom als je ‘een grote boodschap’ hebt achtergelaten? Het is misschien niet iets wat in je opkomt maar er valt wat van te leren. Dat wat eruit komt is namelijk afval en dat afval hoort er zo uit te zien: Sigaarvormig precies goed om mee te kleien, licht geurend en in kleur variërend van licht tot donkerbruin. Waar de meeste mensen denken dat 1 keer per dag of zelfs 1 keer per twee dagen een goede ontlasting cyclus is, die hebben het mis. Je eten hoort veel sneller verteerd te worden en dat betekend dat je ongeveer tussen de 10 en 13 keer per week jezelf zou moeten ontlasten.
Waarom is dat zo belangrijk? Omdat alle afwijkende kleuren, heftige geuren en vorm (te stevig of te drabbig), duiden op een onvolledige vertering. Als we 24 uur in 4 delen van 6 uur verdelen dan vindt tussen 0.00 uur en 06.00 uur de opbouw plaats. Je ligt stil te dromen en intussen gaat al het bloed naar de buikholte en in het bijzonder de lever om te zuiveren en op te bouwen. Tussen 06.00 uur en 12.00 uur is de uitscheidingsfase waarin de darm, blaas en huid het lichaam reinigen door af te voeren. Tussen 12.00 en 06.00 uur is het etenstijd en tussen 06.00 uur en 00.00 uur vindt de grondige vertering plaats. Natuurlijk lopen de tijdstippen een beetje minder strak dan aangegeven, conform je levensstijl. Maar waar het wel op neer komt is dat als je je zelf niet tijdens de uitscheidingsfase ontlast, je spijsvertering niet zo verloopt als zou moeten.
Vertering kun je vergelijken met het verbranden van bijvoorbeeld diesel door de motor van je auto. Als dat niet goed gebeurt, komt er een zwarte of blauwe kleur uit de uitlaat in plaats van alleen waterdamp. Gasvorming en rotting van etensresten duidt op onvolledige vertering en dus op het te langzaam passeren van het voedsel door de darm heen. Dat geeft aangroei van extra schimmels die het dode restafval moeten opruimen. Deze schimmels produceren weer giftige stoffen. Rottend voedsel verstopt de darmplooi en maakt de darmwand poreus waardoor de functie ervan achteruit gaat. Verkeerde ontlasting zoals beschreven hierboven kan duiden op ontstekingen, bloedingen in de darm en een opgeblazen buik (of eigenlijk darm) is wat dat betreft een veeg teken.
Het gekke is dat de dunne darm dan mag gaan ontsteken, lekken of verrot voedsel vasthouden in de plooien, je merkt er in eerste instantie vrij weinig van. Dat komt omdat het transport van giftige stoffen via de lymfe en de poortader verder het lichaam in wordt getransporteerd. Daarom heb je eerder klachten aan de huid, longen of spieren dan aan je darmen. Pas als de vergiftiging te ver gaat ontstaan ziekten aan organen in de buikholte.
Blessure gevoeligheid bij sport kan ik bijvoorbeeld terugleiden tot een slechte vertering van de darm. Wie daar meer over wil weten komt naar de lezing over voeding. Zie de agenda voor de volgende lezingen.