Omega 3 dierlijk of plantaardig

Voeding

De vraag stellen is hem beantwoorden: Liever geen visolie capsules meer.

Vetzuren zijn belangrijk voor de gezondheid want de membranen (deurtjes) van de cellen bestaan uit vetzuren en die bepalen mede of stoffen de cel in kunnen dan wel kunnen verlaten. Celmembranen bestaan uit twee lagen fosfolipiden waarin DHA (het omega3-vetzuur docosahexaeenzuur) en GLA (het omega 6-vetzuur gammalinoleenzuur) zijn opgelost. DHA geeft soepelheid aan de celmembranen en is nodig voor het transport van vetzuren door de membranen naar de mitochondriën waar ze kunnen worden gebruikt als brandstof.

Hiermee heb ik direct de meest belangrijk genoemd namelijk de omega 3, 6 en in mindere mate 9. Die heten zo naar hun moleculaire structuur. De 3 verwijst naar het feit dat er tussen de derde en de vierde koolstofverbinding een dubbele binding aanwezig is. Tweedimensionaal kun je het tekenen maar een molecuul is een driedimensionaal molecuul dat ruimte inneemt. De natuurlijke verhouding in ons lichaam hoort 1:4:1 te zijn voor 3,6 en 9. Tegenwoordig is die verhouding zoek en is deze vaak 1:20:1. We krijgen veel te veel omega 6 binnen ten opzichte van 3 en 9. Dat zou niet zo erg zijn ware het niet dat de meeste vetten bewerkt zijn in een industrieel proces. In het volgende plaatje afkomstig van succesboeken en gemaakt door Ard Pisa laat zien hoe commerciële bak oliën gemaakt worden.

Dit laat maar weer eens zien dat niet alles is zoals heet lijkt: Olie en echte olie is een heel verschil.
De verschillen in werking tussen omega 3 en 6 zijn er ook. Zo is omega 3 belangrijk om ontstekingen te remmen zeg maar een soort van rem en is omega 6 ontstekingsbevorderend (het gaspedaal). De vertering verloopt vanuit een ontstekingsproces waar we omega 6 bij nodig hebben en is in principe niet gevaarlijk, behalve natuurlijk bij een teveel.

Er zijn drie soorten meervoudig onverzadigde Omega 3 te weten de ALA, EPA en DHA. Alleen ALA is essentieel, wat wil zeggen dat het lichaam ze niet zelf aanmaakt en uit voedsel moet halen. DE EPA en de DHA maakt het lichaam uit ALA en zijn dus feitelijk afleidingen hiervan. Een tekort aan omega 3 kan problemen geven met je intelligentie, depressie en ontstekingen tot aan artritis, hartfalen en kanker.

ALA: Alfalinoleenzuur heeft drie bindingen en is 18 koolstofatomen lang. Het zit voornamelijk in planten en moet omgezet worden in de dierlijke vorm EPA en DHA zodat je lichaam er iets mee kan. Nu is de omzetting in het lichaam nogal inefficiënt. Uit ALA maakt je lichaam slechts 1-10% EPA en 0,5-5% DHA de rest wordt opgeslagen in het lichaam en is niet waardevol, behalve als buffer.

Wie denkt dat het slikken van visoliecapsules goed voor de gezondheid is, komt eigenlijk wat bedrogen uit. Visolie is niets anders dan geperste vis omdat vissen geen klieren hebben die olie uitscheiden. Je hebt er heel veel van nodig (leve de overbevissing!), de olie zelf bevat vaak zware metalen wat betekent dat alleen de duurste visolie enigszins te vertrouwen is en de olie wordt zeer snel ranzig of bevat schimmels. Beginnende ranzigheid ruik je sterk maar later verflauwt de geur en lijkt het op verse olie. Eet daarom liever de gehele vis en dan het liefst de vis die planten heeft gegeten.

EPA (eicosapentaeenzuur) vind je vooral in vette vis zoals sardines, haring, zalm en bruine algen. Vooral dit laatste moeten de vegetariërs onder ons gelukkig maken. Omega 3 tekorten kunnen optreden op bij mensen die geen of weinig vlees en vis eten. De hoofdfunctie van EPA is de aanmaak van signaalmoleculen en deze hebben belangrijke fysiologische functies bij het tegengaan van ontstekingen. Daarmee vormt EPA de tegenpool van Omega-6 die ontstekingen aanwakkert. Voldoende EPA in je lichaam is van belang om allerhande ontstekingen en depressie tegen te gaan. Studies bewijzen dat als je hoge doseringen EPA neemt dat dit nauwelijks gezondheidswinst oplevert tov het eten van de hele vis.

DHA is van belang voor de opbouw van het oog en dan met name de retina. Het komt bovendien veel voor in de huid. Te weinig DHA in de vroege jeugd of mee gekregen van de moeder wordt gelinkt met agressie, ADHD symptomen, verminderde intelligentie en verschillende ander klachten tot aan Alzheimer en diabetes toe (op latere leeftijd).
DHA reduceert triglycerides in het bloed en vervult daarmee een belangrijke functie in het voorkomen van infecties en ontstekingen in de aderwanden.

Zoals al eerder geschreven, wordt ALA slecht omgezet in de nuttige vormen EPA en DHA. Voor deze omzettingen zijn enzymen nodig en grondstoffen zoals B6, B7 koper, zink, magnesium, calcium en ijzer. Hier wringt een andere schoen want als er tekorten zijn van deze grondstoffen dan heeft dat gevolgen voor onze celmembranen en daarmee voor de gehele celstofwisseling.

Het omzetten van ALA krijgt competitie van een hedendaags dieet met veel Omega 6. Deze gebruiken namelijk dezelfde enzymen. Om je celmembranen weer optimaal te laten functioneren heb je het meeste baat bij een plantaardige omega 3 zoals de blauw-groene alg gekweekt in laboratoria of de bruine alg naast de bekendere zoals chiazaad, ribus nigrum, lijnzaad, theunisbloemolie en de nieuwkomer Ahiflower.

Verwacht in ieder geval niet dat de visoliecapsules het probleem van de slechte vetten in je lichaam gaat oplossen. Dat doen ze niet, je hebt de plantaardige nodig.

Bron:

http://peskinpharma.com/Cardiology/IOWA-Study-Results.pdf
http://beyondmedicine.nl/de-visolie-marketing-leugen/
http://www.succesboeken.nl/?isbn=852225002068&pc=6E621E7D#.VlXahvkvfct