Het is vervelend maar een soort van ‘super dieet’ dat snel, effectief en gemakkelijk is bestaat niet. Een dieet volgen lukt de meeste mensen wel voor een tijdje maar gewoontes laten zich niet zomaar even veranderen Toch krijg ik vaak genoeg de vraag: Wat is nu wel en wat is nu niet aan te bevelen als het gaat om proteïne, vetten, koolhydraten enzovoorts? Dat hangt eigenlijk af van het feit of je een snelle danwel een langzame verbrander bent van voedsel. Dat heeft niet zoveel met je gewicht te maken maar met bepaalde symptomen die je hierdoor krijgt. Lastig is ook dat de voedingsindustrie zo aan het voedsel gesleuteld heeft dat je goed moet opletten wat je eet. Voordat je het weet zitten er verborgen suikers, zout of andere toevoegingen in.
Er is helaas slecht nieuws te melden Volgens een uitgebreide nieuwe analyse van de “Global Burden of Disease Study ( GBD) 2013 ”, gepubliceerd in De Lancet, heeft wereldwijd slechts 1 van de 20 mensen (4,3%) in 2013 geen gezondheidsproblemen, terwijl een derde van de wereldbevolking (2,3 miljard mensen) last heeft van meer dan 5 ziektes.
Daarvan vraag ik mij dan direct af wat de Lancet verstaat onder een gezondheidsprobleem. Ik mag toch hopen dat hier niet gaat om een chronische degeneratieve ziekte.
Bovendien blijkt uit het onderzoek, dat het aandeel verloren gezonde jaren (Jaren gecorrigeerd wegens invaliditeit “DALYS” ) door ziekte (in plaats van door sterfte) steeg van ongeveer een vijfde (21%) in 1990 naar bijna een derde (31%) in 2013.
Doordat de wereldbevolking groeit en het aantal senioren toeneemt, zal het aantal mensen dat in minder goede gezondheid is in de komende tientallen jaren sterk stijgen, waarschuwen de schrijvers. De bevindingen komen uit het grootste en meest gedetailleerde onderzoek wereldwijd tussen 1990 en 2013, waarin niveaus, patronen en trends bij ziekte en invaliditeit zijn gekwantificeerd.
In de afgelopen 23 jaar, zijn de belangrijkste oorzaken van verslechtering van de gezondheid nauwelijks veranderd. Lage rugpijn, depressie, bloedarmoede, nekpijn en ouderdom gerelateerd gehoorverlies verminderen de gezondheid wereldwijd het meest. (gemeten in eenheden YLD – Ziektejaarequivalenten de tijd met minder optimale gezondheid ) in zowel 1990 als in 2013.
Bovenstaande zou een prikkel moeten zijn voor iedereen om iets te doen aan preventie. Met andere woorden gezonde voeding, voldoende frisse lucht en beweging en het ‘managen’ van je gezondheid. Daarom heb ik de volgende richtlijnen beschreven om in je achterhoofd te houden als je in de winkel staat.
- Eet voedsel in zijn natuurlijke vorm. Niet geraffineerd liever organisch of biologisch- dynamisch en het liefst onbewerkt. De pakjes, zakjes, blikjes en andere verpakkingen geven al aan dat je voedsel een reis heeft gemaakt naar jou toe en dat er maatregelen zijn genomen om het voedsel goed te houden. Dat is wat anders dan “in zijn natuurlijke of oorspronkelijke staat.”
Wees spaarzaam met fruit en nachtschaden en eet elke dag minstens twee soorten knolgewassen, twee groene groenten en twee anders gekleurde groenten liefst gewokt of gekookt. Dan heb je een gezonde basis waarin je het makkelijkste de belangrijkste mineralen voor je lichaam opneemt. - Goede proteïnen staan aan de basis. Eet daarom alleen nog maar biologische eieren, gras gevoerd vlees van koeien en of wild. Eet vis van planten etende vissen en niet van tonijn, zalm en forel die redelijk hoog in de voedselpiramide staan en dus relatief meer kans maken op PCB en zware metalen ophopingen in hun vet. Planten geven plantaardige eiwitten die weliswaar iets minder goed opneembaar zijn maar wel goed voldoen. Dus geen vlees eten betekent veel extra groene bladgroenten, kruiden, noten en zaden.
- Koolhydraten? Jawel maar niet van de industriële landbouw. Denk aan de minder populaire en wat lastig teelbare gewassen zoals spelt, kamut, Teff, boekweit, gierst amaranth, quinoa en linzen. Deze bevatten relatief gezien stukken minder slechte stoffen voor de darm.
- Als er goede vetten bestaan zijn er ook slechte vetten. Slechte vetten zijn transvetten wat betekent dat de industrie het vet heeft bewerkt zodat het minder spat en beter kan worden verwerkt in producten. Er komen nu ook van overheidswege geluiden dat je beter echte boter kunt gebruiken in plaats van de bewerkte margarine.
Denk bij de vetten aan de VVV oké regel.
Verzadigde Vetten kun je Verhitten; Onverzadigd vet eet je Koud!
Dus bakken, braden en frituren doe je standaard in kokosvet, palmvet, roomboter, ghee of reuzel. Bak nooit in industriële bak- en braadproducten waarin al bij voorbaat veel transvetten zitten! Frituur dus ook niet in zonnebloemolie, want die is alleen voor koude consumptie.
De horeca maakt standaard bij bakken en frituren gebruik van de verkeerde producten, voornamelijk uit onwetendheid en deels omdat de verkeerde producten heel goedkoop zijn. Voor niet verzadigde oliën zoals zonnebloem, koolzaad en olijf geldt als standaard dat ze niet mogen worden verhit en koud geperst dienen te zijn. Bij verhitting van niet verzadigde oliën of vetten vindt oxidatie plaats. Eet ze daarom koud. Over je salade doe je sesam, olijf of amandel olie. Goede vetten zitten ook in avocado, walnoten, macademia, vette vis en vlees. - Geef jezelf voldoende vocht in de vorm van water en kruidenthee. 70% van de mensen heeft een vochtgebrek. Als je trek krijgt begin dan eerst met vocht en daarna met eten. Des te minder water je drinkt des te minder dorst je zult ervaren. Je lichaam schakelt naar een overleving stand waarbij een droge huid en rimpels, maar ook zwak bindweefsel een symptoom van is.
- Beweeg!Ik kan het niet genoeg benadrukken want van zitten ontwikkel je allerlei problemen aan je spiergestel. Je spieren verkorten zich vanzelf als je langdurig in dezelfde houding zit. Jaren geleden kwam ik eens bij een chiropractiker die de Psoas minor behandelt, Een spier die van je middenrif naar je bovenbeen loopt en helpt om het lichaam rechtop te houden. Als deze niet voldoende uitgerekt blijft gaan mensen als vanzelf steeds verder voorover lopen.
Afgezien hiervan is ons lichaam gebouwd om te bewegen, niet om stil te zitten Neem je daarom voor elke week stevig te sporten als je dat fysiek aankunt en om elke dag tenminste een uur te wandelen. - Supplementeer met een goede multivitamine. In een dergelijk preparaat moeten behalve vitaminen ook mineralen, enzymen en liefst nog wat aminozuren zitten. Dergelijke multi’s moeten dan ook nog vrij zijn van vulstoffen zoals magnesiumstearaat en siliciumdioxide. Dergelijke multi’s worden maar door een paar merken gefabriceerd. Lees om te beginnen eens de hele tekst op de potten die je hebt en trek dan je eigen conclusies. Vers voedsel is altijd beter.