Mineralen zijn essentieel voor het goed functioneren van het lichaam; zie ook mijn eerdere blogs hierover. Er zijn twee producten in het bijzonder die veel mineralen in zich hebben, fulvinezuur en mineralen in het zout uit de Dode Zee, ik gebruik en adviseer ze veelvuldig in de praktijk. Waarom zijn fulvinezuur en Dode Zeezout zo bijzonder? En wat zijn de verschillen tussen deze twee?
Fulvinezuur
Fulvinezuur (in India Shilajit genoemd) wordt gewonnen uit oude grondlagen vol met plantenresten. Als deze lagen samengeperst worden dan krijg je steenkool maar wanneer dit niet gebeurt dan ontstaat er een laag met hoge concentraties humuszuren en fulvinezuren. Humus (geen hummus, gemaakt van kikkererwten) is iets anders dan compost. Compost wordt verkregen door een ontbindingsproces, gecontroleerd door mensen boven de grond. Humus is de uitkomst van een langdurig proces van vertering door schimmels en bacteriën in de aarde zonder tussenkomst van de mens en zonder afval van de mens. In humus zit fulvinezuur dat bestaat uit gefermenteerde plantenresten van zo’n 30 miljoen jaar oud. Althans, in het product dat ik in de praktijk aan mensen voorschrijf. Het bevat 72 mineralen en sporenelementen plus aminozuren, de bouwstenen van eiwitten. Shilajit (fulvinezuur) staat in de Ayurveda al eeuwen bekend als een geneeskrachtig product. Westers onderzoek heeft uitgewezen dat een molecuul fulvinezuur zodanig elektrisch geladen is, dat de celwand het zeer gemakkelijk opneemt. Hierdoor komen de meest zeldzame mineralen en sporenelementen in de cel, wat het celmetabolisme stimuleert.
Wat doet Fulvinezuur?
Fulvinezuur maakt je voedsel biologisch actief. Dat wil zeggen dat het de opneembaarheid van voedsel in de darm stimuleert, celwanden activeert in hun opname en licht detoxificerend werkt in weefsels. Het is net als hyaluronzuur een transportmolecuul dat vervuiling uit de cellen haalt en voeding de cellen inbrengt. Daarnaast is het een krachtige antioxidant en worden bacteriën, virussen en schimmels opgeruimd met het gebruik van fulvinezuur.
Fulvinezuur wordt gewonnen uit diepe aardlagen of afgeschraapt van de rotsen in het Himalaya-gebergte. Synthetisch verkregen fulvinezuur komt uit suikerbieten. Het verschil in moleculaire structuur is in het plaatje te zien: de natuurlijke vorm bevat veel meer zuurgroepen (de COOH’s) en is chemisch niet na te bootsen. Het chemisch verkregen fulvinezuur heeft een sterkere antioxidant-functie. Het natuurlijk verkregen fulvinezuur is in staat veel sporenelementen aan zich te binden. Voor beiden valt wat te zeggen, al heb ik zelf een voorkeur voor de tweede variant.
“Onze oudste zoon 6jr krijgt vier maanden elke dag een paar druppels fulvinezuur en hij is zo stabiel geworden in zijn emoties. Hij is veel rustiger, kan tegen veranderingen en is gezellig in de omgang. Hij hoeft niet meer te slapen op school en heeft veel meer energie. We zijn bovendien gestopt met kaas en melk en we denken dat hij i.c.m. het fulvinezuur hierdoor bijna geen uitslag meer heeft.”
Mineralen uit de Dode Zee
Mineralen kan het menselijk lichaam niet zelf maken. Maar het zijn wel grondstoffen waaruit het lichaam is opgebouwd. De menselijke biochemie is afhankelijk van mineralen om tot complexe reacties te komen waardoor voedsel kan worden verteerd, hormonen kunnen worden gemaakt of antilichamen kunnen worden gevormd. Zink bijvoorbeeld kan virussen (stukjes eiwit) aan zich binden en onschadelijk maken. Je ziet dat alle vitaminen naast koolstof, zuurstof en waterstof altijd mineralen bevatten voor de noodzakelijke biochemische reacties. Een voorbeeld hiervan is het mineraal kobalt dat in vitamine B12 de kern vormt van het molecuul.
De mineralen uit de Dode Zee zijn van een bijzondere samenstelling. In de Dode Zee kun je drijven vanwege het extreem hoge zoutgehalte. Maar het is niet te vergelijken met bijvoorbeeld keukenzout. Zou je het zout uit de Dode Zee proeven dan proeft het bitter. Dat komt door de overvloedige aanwezigheid van kalium ten opzichte van natrium.
Samenstelling en werking
Het Dode Zeezout bevat gemiddeld 28% meer halogenen en sporenelementen dan Keltisch zeezout of Himalayazout en het bevat 20% meer kalium dan gewoon zout. Keukenzout is gechloreerd en bevat geen andere mineralen dan natriumchloride. Dode Zeezout daarentegen bevat een veelvoud aan calcium, magnesium, zink, koper, ijzer, selenium, boron en zwavel, in vergelijking met bovengenoemde zouten. Daarnaast bevat het veel halogenen zoals jodium, chloride, barium en neon. Halogenen zijn eigenlijk gassen die alleen in zout gebonden opgelost kunnen worden in water. Dode Zeezout bevat net als fulvinezuur sporenelementen. Ik noem een paar bekende en minder bekende: molybdeen, indium, strontium, lithium, chroom en fosfor.
Van Dode Zeezout is het bekend dat het sterk helende vermogens heeft. Half de kust van de Dode Zee in Israël staat vol met resorts waar je Dode Zeezoutpakkingen kunt krijgen en kunt baden in de zee. Huidklachten en gewrichtsproblemen worden hierbij altijd als eerste genoemd en in het spoor daarvan zou het heilzaam kunnen werken bij reumatische klachten, schildklierproblemen, oedeem en de uitscheiding van vetzuren door het vetweefsel. Tegenwoordig kun je pakkingen met modder uit de dode Zee krijgen waarmee je jezelf kunt behandelen. Het helpt de huid zich te ontdoen van overtollige schilfers (erg fijn bij eczeem en psoriasis). Het is hygroscopisch, dat wil zeggen het houdt vocht vast en verdeelt het vocht beter door de huid heen. En het is behalve antiseptisch ook regenererend voor het lichaam.
De vergelijking
Wat is het verschil? Fulvinezuur bevat meer mineralen en aminozuren, zodat het goed kan worden ingenomen. Dode Zeezout- mineralen zijn vooral goed om op de huid te smeren maar in genanoriseerde vorm, zoals het wordt aangeboden in de Nano CellCare Therapie, is het zout erg goed voor het bindweefsel. Op deze wijze is het zout minstens zo voedend als het fulvinezuur. Gebruik ze beiden tijdens een kuur van de Nano CellCare Therapie en je krijgt een optimale voeding voor het lichaam wat betreft de mineralen. Je lichaam zal er nooit genoeg van krijgen aangezien het altijd mineralen nodig heeft voor de opbouw en detoxificatie van de weefsels.
Wie wil weten welk fulvinezuur mijn favoriet is en dat met korting eens wil uitproberen, stuurt meteen mailtje….