Enzymsubstraten om de celstofwisseling te activeren

Sinds het najaar van 2020 heb ik in mijn praktijk enkele nieuwe middelen toegevoegd aan het behoorlijk arsenaal van supplementen. Deze heten enzymsubstraten en zijn iets anders dan vitaminen, mineralen of kruiden. Het zijn bijzondere middelen omdat ze een andere werking hebben. Enzymsubstraten werken aan het herstel van de intracellulaire enzymfunctie, hierdoor gaan allerlei cascades beter verlopen waaronder de citroenzuurcyclus.

Enzymen zijn katalysatoren (versnellers) die in het hele lichaam essentieel werk doen. Ze zorgen namelijk voor de noodzakelijke biochemische reacties tussen eiwitten, koolhydraten en vetten enerzijds en vitaminen, mineralen plus koolstof, zuurstof en waterstof anderzijds. Er zijn spijsverteringsenzymen, metabole enzymen (voor opslag en energie) en enzymen gekoppeld aan suikers die in de cel werkzaam worden. Feit is namelijk dat al het binnengekomen voedsel uiteindelijk omgezet wordt in glucose.

Glucose is naast waterstof de hoofdbrandstof waar de cellen op draaien. Niet voor niets eisen de hersenen relatief gezien de meeste glucose, maar die moet dan wel eerst aangemaakt worden met behulp van … enzymen. In 1987 schreef de arts Edward Howell: “Hoe lang iemand leeft is direct gerelateerd aan de uitputting van zijn enzympotentieel. Het gebruik van enzymen tijdens de maaltijd verlaagt de kans op tekorten en resulteert in een langer, gezonder leven.”
Voor wie mijn vorige blog over enzymen niet heeft gelezen, raad ik aan om dat hierna te doen of eerst te klikken.

Functie boven structuur
Er is een vuistregel die stelt dat functie boven structuur gaat. Met andere woorden de structuur (van de mens, zijn organen en bovenal zijn cellen) is ondergeschikt aan de functie. De meeste chronische klachten en gediagnosticeerde ziekten, zoals kanker, Alzheimer, aandoeningen aan hart en bloedvaten, CVS, ME en colitis in de darmen, zijn ontstaan omdat de cellen hun functie verloren. Aan de basis van die functie van de cellen staan de mitochondriën, die vervolgens werkzaam zijn dankzij de aanwezige enzymen. Dit is belangrijk om bij stil te staan: enzymen vormen de basis. Spijsverteringsenzymen bijvoorbeeld, worden gemaakt in de mond, de maag en het darmkanaal en breken het voedsel af in steeds kleinere deeltjes waarna het kan worden opgenomen in de bloedbaan via de darm-bloedbarrière.

Enzymsubstraat en redox
Mitochondriën worden wel gezien als de energiecentrales of de turbines van een cel. Feitelijk zijn het gedegenereerde bacteriën die draaien op waterstof, waarmee het celmetabolisme wordt aangezet. Dit celmetabolisme is zoals gezegd afhankelijk van enzymen. Er is een Italiaans bedrijf genaamd Citozeatec die functieverstoringen in de mitochondriën weet te helen met enzymen. Of liever gezegd, met enzymsubstraten. Dit zijn enzymen, gebonden aan een drager zoals suiker. Daarmee gaan ze een stap verder: Ze hebben het functieverlies van de mitochondriën niet alleen gezien als een uitval van de redoxreacties die daar plaatsvinden, maar als een tekort aan enzymen die deze redoxreacties aanzwengelen. Door uitval van de mitochondriën ontstaan vervolgens allerlei gezondheidsproblemen, zoals in de vorige alinea al genoemd. De enzymsubstraten van dit bedrijf zijn enzymen die verpakt zijn in suikers en direct naar de mitochondriën worden toegetrokken. Daar herstellen ze de turbinewerking van de mitochondriën. Dit is een herstelplan van de cel dat tot nu toe nog niet door andere middelen kon worden bewerkstelligd. Er bestaan speciale waters die de redoxreactie aanzetten en versnellen, maar de enzymen zetten de biochemie in de cellen in gang.

Hygiënische samenleving
Feitelijk is elk chronisch gezondheidsprobleem een reactie van niet goed functionerende cellen. De basis hiervoor ligt in het tekort aan goede mineralen en vitaminen en het teveel aan toxinen. Ondanks onze zeer hygiënische samenleving, zijn de lucht, het water en onze voeding vervuild met een overvloed aan pesticiden, chemtrails, smog, fijnstof en vervuiling door gepulseerde elektrische straling afkomstig van 4G en 5G netwerken.

Binnen de orthomoleculaire geneeskunde wordt gezocht naar de cascade aan reacties binnenin de cel. De citroenzuurcyclus zorgt voor de aanmaak van energie en is een continue rondgang van allerlei biochemische reacties uitgevoerd op 37 graden Celsius in de cel. Enzymen zijn daarbij de dominosteentjes die een dergelijke cascade laten plaatsvinden. De zogenaamde intracellulaire (binnen in de cel aanwezige) enzymen zorgen dus voor specifieke reacties. De enzymen zelf bestaan uit gespecialiseerde eiwitten en reageren op suikers. De enzymsubstraten die het Italiaanse bedrijf maakt, hebben dan ook een brede werking, omdat het alle specifieke enzymen in de cellen aanmaakt. Het maakt niet uit of deze cellen in je botten, je weefsels of in je organen zitten.

Gasvorming
Via het werk van Rinno Heidstra ben ik met deze producten in aanraking gekomen en de werking ervan is zonder meer goed te noemen. Er zijn voor de meeste aandoeningen en ziekten protocollen te verkrijgen met enzymsubstraten die te verkrijgen zijn via mijn praktijk. Als je begint met de enzymsubstraten dan zal de darm als eerste gaan reageren. Een paar dagen tot weken met vermeerderde gasvorming – die overigens niet ruikt – is normaal. Soms treedt diarree op en zijn er voelbaar meer darmbewegingen waarneembaar. Dit is het directe bewijs van actievere darmcellen. Er komt koolzuurgas vrij en de darm wordt op een diepere laag gereinigd dan bijvoorbeeld tijdens het gebruik van bitterzout of darmspoelingen. Pas als de darmen tot rust komen, en dit kan soms tot wel acht weken duren, is er een nieuwe balans ontstaan. Dat betekent niet dat daarna pas de andere klachten in het lichaam verminderen. Zo is er een patiënte met chronische hoofdpijn waarbij de pijn in twee weken tijd met 50% daalde. Maar haar darmen bleven wel meer dan vier weken rommelen.

De ontwikkelaar van de enzymsubstraten dokter Pasquale Ferorelli, noemt het zelf de geneeskunst van de toekomst. Zover zou ik zelf niet willen gaan, maar het blijkt tot nu toe een bijzondere aanvulling in mijn praktijk te zijn, met tot nu toe prachtige resultaten bij veel verschillende aandoeningen. Eén dame meldde dat haar haaruitval was gestopt, een ander gaf terug dat haar chronische vermoeidheid met 75% weg was en een derde gebruikte eerst tien pijnstillers per week en nu nog één. In eerste instantie komt er enige weerstand op deze producten omdat de grondstoffen zoals vermeld op de verpakking bestaan uit suikers. Deze suikers zijn echter bewerkt of beter gezegd omgezet via een fermentatieproces waardoor het een enzymsubstraat wordt. De suikers zijn volledig voedend geworden voor de cellen. Op deze wijze worden de enzymen in de cel afgeleverd en dat maakt deze middelen zo uniek.
Laten we wel wezen: Of het nu de ziekte van Lyme betreft, darmklachten, parasieten, reuma, Alzheimer of zelfs kanker: enzymen zijn essentieel voor herstel van de werking van het mechanisme. Er zijn enkele wetenschappelijke studies gedaan voor hen die zich daarin willen verdiepen.

Ik ben zo blij Hayo dat je mij meehelpt mijn gezondheid weer op de rit te krijgen na alle chemo, bestraling en operaties. En om onderscheid te maken tussen wat echt werkzaam daarin is en wat vooral afleiding is. De detox heb ik afgelopen dagen gemerkt, maar doordat jij aangaf dat dat erbij  hoorde kon ik rustig blijven vertrouwen op mijn zelfherstellend vermogen en merkte ik ook dat mijn lijf zo zijn best deed en het met veel rust steeds weer iets meer kon verwerken. Dank je wel voor jouw open-minded doch ook kritische houding om alles te onderzoeken en het goede werkzame te behouden, waardoor jij onderscheidende producten en methoden kan aanraden die echt werken voor mijn gezondheid. Dank je wel en ik ga graag zo verder op weg naar volledig herstel, mijn inzet heb je zeker. Ik wil ook graag even delen dat ik in jaren niet zo’n goede ontlasting gehad heb en mijn darmen ineens schijnen te werken ipv alleen harde pijnlijke keutels te produceren. Ik moest over de drempel heen om de aanbevolen producten te nemen, maar heb doorgezet en ben blij met dit resultaat. Hopelijk zet het ook de andere processen in mijn lijf weer in balans. Dank je wel en fijn weekend.

A.B. Bodegraven

Meer reviews lezen of een afspraak maken?

Wie meer wil weten over het bereidingsproces van deze bijzondere producten kan hier klikken