06 - 282 40 598 Email

FB_20140215_10_02_06_Saved_Picture

Wat is depressie?

Depressie kun je van twee kanten bekijken; de niet-fysieke en de fysieke kant.

Voel je je ‘een beetje depri’, dan betekent dat wellicht dat je jezelf op een of andere manier onderdrukt. Je kunt gevoelens, oordelen en meningen onderdrukken of jezelf steeds tegenhouden als je eigenlijk iets wilt zeggen. Als je bovenstaande maar lang genoeg doet, wordt de twijfel alsmaar groter en komt steeds minder uit je handen. Vaak gaat er een trauma aan vooraf, of leef je in een omgeving die je ervan weerhoudt jezelf te kunnen zijn. Je teveel gedwongen aanpassen aan je omgeving kan tot gevolg hebben dat je jezelf verliest en dan is apathie het eindstation. Als je merkt dat ‘het’ je niets meer doet, of als je merkt dat je steeds minder je emoties toont en als er afvlakking komt in je gevoelens, dan is depressie dichtbij.

Depressie vanuit de fysieke kant bekeken vertelt je dat er een chemische onbalans is in je hersenen. Dat wordt dan al snel een probleem met moeilijke termen als neurotransmitters en serotonine-heropnameremmers. Een chemische onbalans in de hersenen begint in de darmen. Serotonine, de basisstof van andere neurotransmitters, wordt meer aangemaakt in de darm dan in de hersenen zelf. Tekort aan vitaminen, mineralen en enzymen zijn weer de onderliggende factor voor de aanmaak of gebrek aan juiste neurotransmitters. Ik weeg altijd voeding mee als een belangrijke factor bij depressieve klachten.

Wat zijn de gevolgen van depressie ?

  • vermoeid, futloos, geen zin zonder duidelijke oorzaak
  • teleurstelling en twijfel
  • niet tot daden kunnen komen
  • onrustig, zenuwachtig en piekeren
  • verzuring in de weefsels, verminderde opname van vitaminen en mineralen een zuurstoftekort in de cellen
  • mineralentekorten en zware metalen stapeling
  • algehele malaise, weinig energie en slecht slapen

Kan ik er wat aan doen?

Depressie pak je van beide kanten aan. Aan de ene kant stel je een doel, laat je twijfel verdampen, ervaar je andere gevoelens en emoties. De andere kant betekent: anders eten, slaapcomfort verbeteren, de microcirculatie aanzetten en essentiële mineralen aanvullen.

Uitputting is vaak een van de oorzaken van depressie. Mijn aanpak is daarom gericht op het teruggeven van energie om daarna stabiliteit te brengen in jezelf en je omgeving.

Als je eenmaal de eerste stap gezet hebt, kan depressie effectief worden aangepakt.

Hoe krijg ik meer informatie?

Wil je meer informatie over depressie? Neem dan contact met me op en kijk even op de site naar artikelen over dit onderwerp.