06 - 282 40 598 Email
Oplossing En Probleem

Oplossingen en problemen

Dat ik dit expres in een andere volgorde heb beschreven zal blijken uit het verhaal hieronder. Afgelopen maand kwam ik een goed stuk tegen over hoe mensen met het wereldnieuws omgaan. Velen zijn het zat en lezen niet langer meer de continue stroom van slecht nieuws. Dat is je goed recht maar het is ook een vorm van vermijding. Kun je wel blijven vermijden of moet je je toch blijven informeren? Zo ja, wat lees je dan nog wel en wat niet. Nu er steeds meer een tweedeling komt van reguliere media en alternatieve media (het lijkt de gezondheidszorg wel) wordt de informatiestroom steeds meer divers en regelmatig ronduit tegenstrijdig.

Toch lijkt mij het wel belangrijk om je te blijven informeren en om verder te kijken dan je neus lang is. Of in dit geval wat je oor wel te horen krijgt. Het reguliere nieuws is al lang niet meer onafhankelijk al roepen ze nog zo hard dat dit het geval is. Daarvoor zijn er inmiddels teveelklokkenluiders Google er maar even op. Kijk maar eens kritisch hoe altijd Rusland de zwarte piet krijgt (een vijand moet je hebben) en hoe echt onderzoek bijvoorbeeld over MH 17 of 9/11 maar niet boven water wil komen in de mainstream media.

Los van de misstanden in de wereld heb ik een vraag voor je: als je denkt er niet meer tegen te kunnen, wat confronteer je niet? Met confronteren bedoel ik dat je iets kunt waarnemen zonder er van streek van te geraken. Als een brandweerman naar een flinke fik wordt gestuurd en hij kan vuur niet confronteren, zal hij verstijfd gaan staan toekijken terwijl de rest de slangen uitrolt en begint met blussen. Dat is ook de reden dat als er iemand in het water geraakt er gelukkig altijd mensen zijn die er spontaan achteraan duiken om te redden, terwijl anderen verstijfd hun telefoon grijpen en gaan filmen wat er gebeurt. Soms met rampzalige gevolgen voor het slachtoffer.

Een voorbeeld van hoe om te gaan met problemen geeft het boek van dr. K. A. Turner Radicale remissie.

Ik vind het een hoopvol boek. Het staat vol met persoonlijke verslagen van mensen die kanker hebben overleefd nadat hen verteld was dat ze slechts enkele maanden te leven hadden en de doctoren niets meer voor hen konden betekenen. De arts Turner beschrijft negen overeenkomsten die deze mensen allemaal met elkaar verbinden in hun manier om tumoren in totale remissie te krijgen. Remissie betekent dat de tumor zodanig slinkt dat deze niet langer aanwezig meer is in het lichaam inclusief eerdere uitzaaiingen.

De negen overeenkomsten zijn de volgende: Mc dood
1) Het in eigen hand nemen van je gezondheid
2) Het radicaal veranderen van je voedingspatroon
3) Het gebruiken van kruiden en supplementen
4) Het volgen van je intuïtie
5) Het loslaten van onderdrukte emoties
6) Het versterken van positieve emoties
7) Het omarmen van sociale ondersteuning
8) Het verdiepen van je spirituele verbinding
9) het hebben van sterke redenen om te leven

Voor iedereen die iemand kent met kanker is dit een echte aanrader.  Al deze 9 zaken hebben gemeen dat als je iets met kanker wilt je eigen lichaam zult  moeten confronteren voordat er actie komt en er iets kan gaan veranderen. Stel je eens voor: Je lichaam is een huisdier:) Het is altijd loyaal, is altijd bij jou in de buurt. Het is jouw verschijningsvorm in de wereld en overal waar jij heengaat, gaat je lichaam met je mee. Sommigen ervaren dit als lastig, die willen namelijk op twee plaatsen tegelijk zijn. Anderen nemen het voor lief en genieten met hun lichaam van het weer, hun werk en hun relaties.

Maar ja, wat als je lichaam ziek, oud of te dik wordt. Is dat dan een teken van verwaarlozing, onoplettendheid of iets anders? Er zijn zoveel factoren die je lichaam doen verouderen, ziek maken of te dik laten zijn dat je nooit kunt zeggen DAT was nu de oorzaak. Het is wel een feit dat je verantwoordelijkheid kunt nemen voor je huisdier dat lichaam heet.  Overigens wil ik je daar geen schuld mee aanpraten als je het niet zou doen. Ziekte, ongemak, verlies van conditie, maar ook idiote gedachten, humeur enzovoorts zijn uitingen van lichaam/verstand dat aangeeft dat jij tegen je eigen natuurlijke stroom in gaat. Een optie zou kunnen zijn om de lichamelijke ongemakken te proberen te confronteren, kun je er iets aan doen: Lees veranderen. Je kent mogelijk het idee dat je eerst moet ZIJN en tot rust moet komen van de stress van alledag voordat je een onaangename toestand kunt gaan veranderen. Als dat ‘tot rust’ komen leidt tot verstijving of tot ‘geen actie’ dan ben je verzand in een vorm van apathie en dat lijkt mij niet zo gezond.

Daarom verwijs ik liever naar punt 1 die dr. Turner beschrijft van iedereen die gezond wil worden: Neem je gezondheid in eigen hand hoe onbeholpen ook. Met andere woorden:  Kom letterlijk in beweging, ga wandelen in de natuur en zwijg even. Kijk om je heen en laat alle gedachten en gevoelens stromen totdat het in de beweging van je lichaam tot rust komt. Confronteer dan heel bewust je situatie. Vind je jezelf te dik, doet je arm nog steeds pijn, wordt je nu echt zichtbaar ouder?

Als je dit echt confronteert ben je bereid om in actie te komen. Zo niet dan loop je het risico dat je jezelf hoort klagen tegen je omgeving zonder dat er ook maar iets verandert. Er is een oude waarheid die zegt dat als de noodzaak tot verandering niet voldoende hoog is dan blijven we erover praten en zitten we vast in de ‘zijnstoestand’ die dit probleem heeft opgeroepen. Een oplossing krijgen betekent dat je tot nu toe gemiste informatie dient te weten. Voor elk probleem is een oplossingen en die ligt meestal in de eenvoud en niet in de complexiteit van het probleem. Een mooi voorbeeld geeft hoogleraar in het volgende filmpje:
https://www.facebook.com/236441639865624/videos/600686980107753/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>